EU u fokusu

Tusk: Evropa bila na ivici katastrofe

17/07/2015

Evropa je bila na ivici katastrofe kada su razgovori Grčke i njenih kreditora o novoj finasijskoj pomoći skoro propali prošlog vikenda, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u intervjuu grčkom listu “Katimerini”.

Dvije strane postigle su dogovor u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 13. jula, čime je spriječen finansijski kolaps Grčke i njen vjerovatni izlazak iz evrozone.

“Tokom pregovora, oko 07.00 časova ujutru, kada su grčki premijer Alexis Tsipras i njemački kancelar Angela Merkel zatražili pauzu, osjećao sam da je rizik od neuspjeha veoma blizu. U tom trenutku razlika među njima bila je samo 2,5 milijardi eura”, rekao je Tusk.

On je dodao da im je tada rekao da će, ako se pregovori okončaju bez rezultata, objaviti da je Evropa došla blizu katastrofe zbog 2,5 milijardi evra.

Evropa je odlučila da uputi nova sredstva Grčkoj nakon što je parlament u Atini usvojio novi paket mjera štednje. Evropska centralna banka povećala je fond za pružanje podrške grčkim bankama, ali će kontrola kapitala ostati na snazi da bi se izbjeglo masovno povlačenje novca kada banke budu otvorene za tri dana.

Očekuje se da će novi plan za Grčku danas biti usvojen i u njemačkom parlamentu.

“Najvažnija stvar u pregovorima bila je da se pomogne Grčkoj. Ipak, morali smo da diskutujemo i o srednjoročnim i dugoročnim posljedicama izlaska Grčke iz evrozone kao haotičnoj i nepredvidljivoj proceduri sa političim i geopolitičkim uticajem“, rekao je Tusk.

On je dodao da je bilo neophodno pronaći rješenje da bi se izbjegao momentalan haos i bankrotiranje, ali da je ovo samo “prvi korak”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.