Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk i Orešković o krizi: Schengen nema alternativu

tusk – oreskovic

Predsjednik Europskog vijeća (EV) Donald Tusk sastao se danas s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem u Zagrebu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi. Poručili su kako primjena Schengena nema alternativu te kako će zemlje EU pružiti pomoć Makedoniji i Grčkoj, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Orešković je nakon sastanka izjavio kako je dogovoreno da će se poštivati europska pravila, pritom uz maksimalno podržavanje Grčke u teškoj situaciji sa migrantima, čemu je Angela Merkel na sastanku s hrvatskim premijerom dala podršku, a potom i podršku Makedoniji.

Orešković je koordinaciju zemalja i policija na tzv. Balkanskoj ruti nazvao odličnom, no ustvrdio je kako bi u tom polju trebalo ostvariti jaču podršku Europske unije.

Govoreći o najavama da će hrvatska vojska izaći na granicu, Orešković je kazao kako bi to bilo isključivo u humanitarne svrhe i za pomoć policiji, no kako će o tome biti odlučeno nakon njegova povratka sa sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak.

Tusk je ustvrdio kako se cijela EU i susjedne zemlje nose sa teškom migrantskom krizom koja uzrokuje porast tenzija među zemljama članicama i susjedima.
Poručio je kako je Schengenski režim jedini način da se nastavi prema rješenju.

“Nema alternative za Schengen!”, jasan je bio Orešković.

Istaknuo je kako treba raditi na smanjenju ilegalnih migracija i pronalasku zajedničkih europskih pravila unutar Schengena.

Također, naglasio je kako zemlje članice trebaju spriječiti ulaz migranata iz trećih zemalja koji ne zadovoljavaju uvjete za azil.

Tusk je kazao kako EU razumije stanje u kojem se nalazi Makedonija te kako će učiniti sve da ta zemlja ne ostane sama. Rekao je kako se to može ostvariti kroz saradnju s Turskom, kroz koju prolazi većina migranata, te kako će to biti glavni cilj sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu.