Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk i Radev o sigurnosti EU i Balkana, Turskoj i bugarskoj granici

Bugarska_Tusk_Radev

Sigurnost Evropske unije i Balkana, odnosi između EU i Turske, uloga Bugarske u ekonomskom razvoju Balkana, energetska zavisnost, koheziona politika i Brexit bili su na dnevnom redu sastanka između bugarskog predsjednika Rumena Radeva i predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska koji je u utorak boravio u Bugarskoj u okviru svoje turneje po Balkanu, javlja bugarska novinska agencija BTA.

Sagovornici su na kraju sastanka održali zajedničku konferenciju za medije.

Radev je kazao da njegova zemlja igra važnu ulogu u kompliciranoj geopolitičkoj situaciji, jer sigurnost evropskih građana počinje sa sigurnom bugarskom granicom, podsjećajući na zajednički operativni plan EU da zaštiti vanjske granice Unije u slučaju povećanja pritiska migracija, te dodatno finansiranje zaštite bugarske granice. Izjavio je da je o ovome razgovarano u Vijeću Evrope, te da je Bugarska poslala službena pisma Donaldu Tusku i predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru.

– Što se mene tiče, odličan posao koji obavljate na svojim granicama dokaz je da ste napravili dovoljan napredak da biste postali dio Šengenskog prostora. Mnogi smatraju da se to već trebalo desiti do sada. Uvjeravam vas da imate moju podršku, ali, kao što znate, potreban je dogovor svih zemalja članica – rekao je Tusk u Sofiji.

Radev je kazao da su se on i Tusk složili kako je od presudne važnosti za EU postojanje zajedničkog stava i politike prema Turskoj, te da EU rukovodstvo prihvata prijedlog Bugarske za zajednički pristup situaciji u regiji, njenom razvoju i smanjenju tenzija, što uključuje političke, ekonomske, energetske, komunikacijske i kulturološke mjere.

Kazao je da je vrijeme da se opet razmotri mogućnost da Bugarska postane nezavisan isporučilac prirodnog gasa ka zapadnom Balkanu i drugim članicama EU.