Tusk o Brexitu: Alternativa Evropskoj uniji je “politički haos”

donald tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kazao je, govoreći o mogućnosti izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, da je jedina alternativa Uniji “politički haos”, a najnovije komentare jednog od najjačih zagovaratelja izlaska, tzv. Brexita, bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona nazvao je “apsurdnim”.

Donald Tusk kazao je kako govori o tome jer želi braniti “svoju viziju Evrope”. Kazao je također da “ne može odšutjeti” na posljednje Johnsonove komentare u kojima je on ciljeve Evropske unije usporedio s Hitlerovim.

Tusk je na zajedničkoj konferenciji za novinare s danskim premijerom kazao da je bivši londonski gradonačelnik pokazao da pati od “političke amnezije”.

“Braniti ne znači držati nekome lekciju. Britanski građani će sami o tome donijeti odluku i ne treba im šaptati, pogotovo ne iz Bruxellesa. No kad čujem da je neko Evropsku uniju usporedio s planovima i ciljevima Adolfa Hitlera ne mogu šutjeti. Takvi apsurdni argumenti trebali bi biti u potpunosti ignorirani da ih nije izgovorio jedan od najuticajnijih političara vladajuće stranke”, kazao je Tusk, a prenosi BBC.

Po riječima predsjednika Evropskog vijeća, EU ostaje brana mogućim sukobima evropskih zemalja i po njemu je “banalna istina” da je “jedina alternativa Uniji politički haos, povratak nacionalnom egoizmu, i u konačnici, trijumf antidemokratskih tendencija koje mogu voditi u ponavljanje povijesti” .

Johnson, važna figura u kampanji za izlazak Britanije iz EU, o čemu će se odlučivati na referendumu 23. juna, izazvao je kritike kazavši da su i Hitler i Napoleon propustili ujediniti Evropu a da je EU “pokušaj da se napravi to isto samo drugim metodama”, prenosi Hina