Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik stranke

Tusk: Ostaje suspenzija Fidesza u EPP-u

Donald_Tusk_Bruxelles

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može učestvovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti

Donald Tusk, predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), izjavio je da će i dalje na snazi ostati suspenzija Mađarskog građanskog saveza (Fidesz) u EPP-u, javlja Anadolu Agency (AA).

EPP je u martu prošle godine iz svojih redova suspendovao stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju vladajuće stranke u Mađarskoj tada je glasalo 190, a protiv su bila tri člana skupštine EPP-a.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može učestvovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Tusk je izjavio da će odluka o suspenziji i dalje ostati na snazi jer Budimpešta nije postigla značajniji napredak po pitanju kršenja demokratskih standarda.

“Mišljenje većine naše političke porodice sasvim je jasno. U Budimpešti nema dovoljno napretka, nema vidljivih promjena kada je riječ o demokratskim standardima, vladavini zakona i slobodi govora”, kazao je Tusk novinarima nakon sastanka za najvišim zvaničnicima EPP-a u Briselu.

Neki članovi EPP-a tvrde da se Orbanova stranka značajno udaljila od temeljnih kršćansko-demokratskih ideja i vrijednosti te da “vodi antievropsku kampanju”.