Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk poručio Erdoganu: Možemo pregovarati o novcu, ali o slobodi ne

tusk333

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu da EU može pregovarati o novcu koji je Ankari potreban za pitanja migranata, ali ne o svojim vrijednostima i slobodi izražavanja.

U nedavnom izvještaju Evropskog parlamenta kritikovana je Turska, kandidat za članstvo u EU, zbog stanja ljudskih prava i slobode medija.

Ankara je ovog mjeseca zadala Berlinu glavobolju zbog ulaganja pravne tužbe protiv njemačkog komičara koji je na televiziji recitovao satiričnu pjesmu o Erdoganu.

“Možemo da pregovaramo o novcu, ali nikada ne možemo da pregovaramo o našim vrijednostima. Ne možemo nametnuti naše standarde ostatku svijeta. Takođe, ni drugi nama ne mogu nametati svoje standarde. Naše slobode, uključujući i slobodu izražavanja, neće biti dio političkog pregovara sa bilo kojim partnerom. Ovu poruku mora čuti i Erdogan”, naveo je Tusk u članku koji je objavljen u sedam evropskih novina uoči njegove posjete Turskoj.

U posjetu Ankari, osim Tuska, ići će i njemačka kancelarka Angela Merkel i prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.