Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropsko vijeće

Tusk sazvao samit EU o Brexitu za 25. novembar

donald tusk

Nacrt sporazuma sada uključuje opciju produženja 21-mjesečnog prelaznog perioda koji se pokreće nakon što Britanija napusti EU, kao i odredbu koja bi zadržala Britaniju u carinskoj uniji s blokom do nalaženja trajnog aranžmana

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk zakazao je samit o Brexitu za 25. novembar na kome bi čelnici bloka potpisali sporazum o razlazu s Britanijom.

U srijedu su pregovarači EU objavili da je ostvaren “odlučujući napredak” u naporima na osiguranju primjerenog britanskog napuštanja EU u martu, dok je premijerka Theresa May osigurala podršku njene vlade sporazumu.

Sporazum o povlačenju sada moraju odobriti obje strane, dok se May suočava s teškim zadatkom uvjeravanja britanskog parlamenta da glasa u korist sporazuma.

– Naš posao još nije završen. Pred nama je dugačak put, put koji stoji pred obje strane – izjavio je šef pregovaračkog tima EU za Brexit, Michel Barnier, prenosi dpa.

Taj rad uključuje finaliziranje zajedničke deklaracije koja skicira buduće odnose dvije strane na kojima rade Britanija i EU.

Predstavnici preostalih članica EU analizirat će kompromisni tekst u narednim danima, kazao je Tusk, dodajući da, “ako se ništa vanredno ne desi”, čelnici EU sastat će se kako bi finalizirali sporazum.

– Koliko god sam tužan što odlazite, učinit ću sve što je u mojoj moći da učinim ovaj rastanak što manje bolnim i za vas i za nas – izjavio je Tusk u poruci Britaniji.

Ključna sporna tačka u pregovorima bila je držanje otvorene granice između Republike Irske, koja ostaje u EU, i Sjeverne Irske, koja će napustiti blok skupa s ostatkom Britanije u martu. Pojavila su se strahovanja oko povratka nacionalističkog nasilja ukoliko dvije strane budu podijeljene.

Nacrt sporazuma sada uključuje opciju produženja 21-mjesečnog prelaznog perioda koji se pokreće nakon što Britanija napusti EU, kao i odredbu koja bi zadržala Britaniju u carinskoj uniji s blokom do nalaženja trajnog aranžmana.

To bi se moglo pokazati kao najkontroverznije među britanskim euroskepticima, zbog briga da bi moglo produžiti postojeću situaciju i učiniti nemogućim za Britaniju da jednostrano dovrši taj aranžman.

Bez prelaznog sporazuma, zakoni EU ne bi se primjenjivali u Britaniji nakon 29. marta 2019., najvjerovatnije izazivajući haos i ekonomske probleme na obje strane, navodi njemačka novinska agencija.