Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Težak “Brexit” ili nema “Brexita”

tusk333

Velika Britanija suočava se sa teškim izborom – težak “Brexit” ili nema “Brexita”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Samo nekoliko sati nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson rekao poslanicima da je uvjeren da London može da isposluje bolji trgovinski sporazum sa EU nakon “Brexita”, Tusk je odbacio ideju da Britanija “može da ima svoj kolač i da ga pojede”.

Tusk je rekao da je beskorisno spekulisati o “laganom ‘Brexitu'”, u kome je Britanija i dalje dio jedinstvenog tržišta.

“Jedina realna alternativa teškom ‘Brexitu’ je uopšte nemati ‘Brexit’, iako danas teško da iko vjeruje u tu mogućnost”, rekao je Tusk, piše danas “Guardian”.

Bez pominjanja imena Johnsona, koji je rekao da Britanija “može da ima svoj kolač i da ga pojede”, Tusk je kritikovao pristalice “filozofije kolača”, koji tvrde da Britanije i dalje može da bude dio jedinstvenog tržišta EU, a da pri tome ne snosi nikakve posljedice.

“To je čista iluzija, da neko može da ima kolač EU i da ga jede. Svima koji u to vjeruju ja predlažem jednostavan eksperiment. Kupite kolač, pojedite ga i onda pogledajte da li je još uvijek na tanjiru”, rekao je Tusk.