EU u fokusu

Tusk upozorio na “tvrdu granicu” s Irskom nakon Brexita

01/03/2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk upozorio je u četvrtak Britaniju da bi njen plan napuštanja carinske unije i jedinstvenog tržišta EU mogao značiti povratak “tvrdoj granici” s Irskom.

Obraćajući se na poslovnoj konferenciji u Bruxellesu prije nego što otputuje na radni ručak u London s britanskom premijerkom Theresom May, Tusk je izjavio da je jučerašnji prijedlog EU da se Sjeverna Irska inkorporira u “zajedničku regulatornu oblast” s EU najbolja opcija kako bi se izbjegao spor oko granice – ali da će on zapitati u Londonu može li Britanija predložiti nešto bolje.

– Do sada, niko nije izašao s nečim pametnijim od toga. Za nekoliko sati upitat ću London ima li britanska vlada drugu ideju koja bi bila efikasnija u sprečavanju tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske – izjavio je Tusk na skupu Business Europe.

Također je potvrdio da će u narednoj sedmici podnijeti prijedloge za pregovore o budućim trgovinskim odnosima s Britanijom. Oni će uslijediti nakon očekivane objave prijedloga Therese May u petak.

Tusk je, međutim, upozorio da “crvene linije” koje je odredila May prema jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji znače da bi izvjesna sporenja oko trgovine između EU i Ujedinjenog Kraljevstva bila neizbježna.

– Ne može biti nesporne trgovine van carinske unije i jedinstvenog tržišta. Sporenje je neizbježna nuspojava Brexita, po prirodi stvari – kazao je Tusk, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.