Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanka u austrijskom parlamentu: Mržnja u Austriji je porasla (VIDEO)

alma_zadic

Na parlamentarnim izborima u Austriji svoje mjesto u državnom parlamentu izborila je i Alma Zadić, 33-godišnja pravnica bh. porijekla.

Iako u Austriji živi više od pola miliona ljudi porijeklom s Balkana, ovo je prvi put da neko s ovih prostora uđe u zakonodavnu vlast Austrije.

Ona je za Al Jazeeru ispričala da je sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, te da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University.

Kad se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao advokat, a politički se angažovala prije samo dva mjeseca, priznala je Alma.

“Smatram da sa svojim iskustvom mogu doprinijeti promjenama u Austriji”, poručila je i primijetila:

“Zadnjih mjeseci mržnja u Austriji je porasla, puno se radilo protiv stranaca, migranata, izbjeglica. Mislim da je vrijeme da se borimo protiv te mržnje i da tome mogu doprinijeti”.

Alma je kazala da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije.

“Austrija je pokazala da se u njoj može uspjeti i ako tu niste rođeni i da ne morate biti u političkim sferama, imati nekoga ko vas gura da biste uspjeli i došli do parlamenta i drugih pozicija”, istakla je 33-godišnja Zadić za Al Jazeeru Balkans.