novo rukovodstvo

U Briselu počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije

samit lidera Evropske unije

Ovo je prvi samit koji organizuje novo rukovodstvo Evropske unije koje je na dužnost stupilo početkom ovog mjeseca

Lideri članica Evropske unije (EU) okupili su se na samitu u Briselu gdje razgovaraju o klimatskim promjenama, vanjskoj i ekonomskoj politici, kao i o Brexitu.

Samit lidera Evropske unije, koji će trajati dva dana, okupio je u Briselu predsjednike država i vlada članica EU-a. Ovo je prvi samit koji organizuje novo rukovodstvo Evropske unije koje je na dužnost stupilo početkom ovog mjeseca.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a učesnicima će se obratiti i predsjedateljica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Borba protiv klimatskih promjena i projekti očuvanja okoliša tema su druge sesije samita u Briselu.

U narednoj sesiji samita lideri zemalja EU će razgovarati o dugoročnim budžetskim projekcijama organizacije. Proces izlaska Velike Britanije iz EU i refleksije tog procesa na budžet Unije će također biti važna tema na samitu.

Kada je riječ o vanjskopolitičkim temama, lideri EU će razgovarati o krizi u Ukrajini, sankcijama Rusiji, radu Svjetske trgovinske organizacije i nedavno potpisanom tursko-libijskom memorandumu o razumijevanju o razgraničenju na Sredozemnom moru.