EU u fokusu

novo rukovodstvo

U Briselu počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije

12/12/2019

Ovo je prvi samit koji organizuje novo rukovodstvo Evropske unije koje je na dužnost stupilo početkom ovog mjeseca

Lideri članica Evropske unije (EU) okupili su se na samitu u Briselu gdje razgovaraju o klimatskim promjenama, vanjskoj i ekonomskoj politici, kao i o Brexitu.

Samit lidera Evropske unije, koji će trajati dva dana, okupio je u Briselu predsjednike država i vlada članica EU-a. Ovo je prvi samit koji organizuje novo rukovodstvo Evropske unije koje je na dužnost stupilo početkom ovog mjeseca.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a učesnicima će se obratiti i predsjedateljica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Borba protiv klimatskih promjena i projekti očuvanja okoliša tema su druge sesije samita u Briselu.

U narednoj sesiji samita lideri zemalja EU će razgovarati o dugoročnim budžetskim projekcijama organizacije. Proces izlaska Velike Britanije iz EU i refleksije tog procesa na budžet Unije će također biti važna tema na samitu.

Kada je riječ o vanjskopolitičkim temama, lideri EU će razgovarati o krizi u Ukrajini, sankcijama Rusiji, radu Svjetske trgovinske organizacije i nedavno potpisanom tursko-libijskom memorandumu o razumijevanju o razgraničenju na Sredozemnom moru.

Komentari

Autor: Anadolu Agency (AA)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.