Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U utorak objava izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana

eu brisel

Nakon više sedmica odlaganja, Evropska komisija za utorak naredne sedmice priprema objavu godišnjeg izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana i Turske.

Ovo je Anadolu Agency potvrđeno iz Evropske komisije, koji ukazuje da će, kada je riječ o Bosni Hercegovini, izvještaj biti pozitivniji nego što je to je bio slučaj dugi niz godina.

Razlog za to su pozitivni pomaci, potaknuti inicijativom njemačke i britanske diplomatije, zajedničkom izjavom političkog i državnog vrha zemlje, te reformskom agendom koja je dobila podršku ključnih političkih aktera.

Izvještaj, koji je pisanom procedurom dobio zeleno svjetlo svih evropskih komesara, naglasiće važnost nastavka pozitivnih trendova, od politčke stabilizacije do ekonomskih pokazatelja, što bi, uz poznate preduvjete za kandidatski status, trebalo otvoriti mogućnost da aplikacija BiH, kada bude upućena na briselsku adresu, ima neophodnu “težinu” i kredibilitet.

Ključni razlog odlaganja objave izvještaja je da su u Evropskoj komisiji čekali rezultate turskih izbora. Za Bruxelles je to važno jer želi sa Ankarom što je prije moguće sklopiti sporazum oko rješavanja izbjegličke krize, gdje bi, u zamjenu za tursku suradnju na zaustavljanju izbjegličke rute, EU sem novčane pomoći, ubrzala davanje bezviznog režima, kao i cjelokupan proces pregovora o prijemu Turske u EU.