Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uber se žali EU zbog zakona u Mađarskoj

uber-taksi1

Američka kompanija Uber, koja putem android aplikacije nudi usluge prevoza, podnijela je žalbu EU zbog zakona u Mađarskoj koji je blokirao njeno poslovanje.

Ovaj potez dolazi samo mjesec dana pošto je Uber obustavio svoje usluge u Mađarskoj, za šta je, kako navodi agencija France press, okrivio novi zakon, koji prema ocjeni kompanije čini poslovanje “nemogućim”.

To je prvi put da je kompanija Uber obustavila poslovanje u jednoj članici EU, kao odgovor na zakon koji je omogućio mađarskim vlastima da na period do godinu dana blokiraju rad provajdera taksi usluga koji posluju bez odgovarajućeg dispečerskog centra.

Uber je tada saopštio da zakon koji je usvojio mađarski parlament “onemogućava vozače u Mađarskoj da, uprkos tome što imaju licencu i plaćaju odgovarajući dio poreza, koriste sopstvena vozila kako bi zaradili”.

Ova američka kompanija je postala jedan od najvrijednijih startapova u svijetu, s obzirom na to da se njena vrijednost procjenjuje na 68 milijardi dolara. Uber je proširio poslovanje na preko 50 zemalja svijeta, među kojima je i 21 članica EU, pored Mađarske.

Otkako je ova američka kompanija u novembru 2014. godine ušla na mađarsko tržište, oko 1.200 vozača i 160.000 klijenata se registrovalo kod Ubera. Novi zakon u Mađarskoj je usvojen nakon višemjesečnih protesta licenciranih vozača taksi vozila koji su se žalili na drastičan pad poziva i korištenja njihovih usluga.