Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upitnik pokazuje da samo zajedničkim naporima možemo uspjeti

amela_hrasnica

Službenica za komunikacije Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine (VPIBiH) Amela Hrasnica istakla je u razgovoru za Fenu da je Upitnik Evropske komisije, prije svega, najkonkretniji test spremnosti BiH da ovaj deklarativni konsenzus o EU integracijama prevede u radni.

– Odgovaranje na Upitnik je prilika da istovremeno odvojimo tehnički od političkog procesa te da na koncu jasno testiramo mehanizam koordinacije, koji je, po svemu sui generis, zbog uključenosti velikog broja institucija i nivoa odlučivanja – smatra Hrasnica.

Uvjerena je da ovaj proces neće ići lako te da će Upitnik pokazati brojne praznine i nedorečenosti, ali da će istovremeno i pružiti priliku da se te praznine popune. Istakla je da je BiH možda i prva zemlja u ovom procesu koja će kroz odgovore istovremeno morati graditi sistem, ili će, naprosto, rizikovati da odgovori ne budu prihvaćeni.

Moguće probleme prilikom ispunjavanja ovog upitnika vidjela je, prije svega, u različitom tumačenju ustavnih ovlaštenja, posebno onih koja Ustavom nisu jasno definirana.

– To je ona stara politička priča šta kome pripada i ko je za šta nadležan. Problem će biti ako se nastavi stara praksa da se na ekspertskim nivoima odlučuje političkim refleksom, odnosno da se na stručnim razinama nešto smatra ili ne smatra nacionalnim interesom – naglašava Hrasnica.

Napomenula je da upravo zbog ovoga nije funkcionirao raniji sistem koordinacije te stoga u spomenutom problemu leži najveća opasnost prilikom popunjavanja Upitnika.

– Na Upitniku se najbolje pokazuje da samo zajedničkim naporima možemo uspjeti, jer nije dovoljno da dobro odgovori samo jedan entitet ili jedan kanton – tvrdi službenica za komunikacije VPIBiH.

Zaključila je da, ukoliko svi ne pruže potpune i tehnički ispravne odgovore, Upitnik neće biti cjelovit jer neće predstaviti pravu sliku stanja u BiH, te stoga neće biti prihvatljiv za Evropsku uniju.

– To je nešto što je potrebno da shvatimo, što prije to bolje – kazala je Hrasnica.