Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upriličena projekcija francuskog filma “Pošaljite račun”

Plakat filma Posaljite racun2

U organizaciji EU Info centra te u suradnji s Francuskim institutom u BiH i Eurochannelom u Sarajevu je večeras upriličena projekcija francuskog filma “Pošaljite račun” (“Envoyez la facture”) rediteljice Clarie Devers.

Sudionike projekcije pozdravila je ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodony, istaknuvši značaj partnerstva Francuskog instituta u BiH i Euroshannela u otkrivanju odgovora na nove izazove u kulturi i ekonomiji, te posebno na planu promoviranja kulturne raznolikosti.

Ambasadorica Bodony, pozivajući se na simboliku naslova filma, ukazala je na važnost poštivanja autorskih prava i intelektualnog vlasništva uopće, podsjećajući na enormne prihode koje donosi filmska i televizijska produkcija, te potcrtavajući neophodnost odgovarajuće pravne regulacije u toj oblasti.

Upozorila je da nove tehnologije omogućavaju svima da preuzmu filmove, serije, muziku, bez da se pitaju u kojoj je mjeri to legalno i usklađeno sa autorskim pravima, navodeći da postoji odgovarajući zakonski okvir i UNESCO-va konvencija o očuvanju i promoviranju kulturne raznolikosti, te da ta pravila čine obavezujući međunarodni pravni okvir.

Plakat filma Posaljite racun

Francuska ambasadorica pozvala je na promjenu ponašanja, uz napomenu da se fiskalni gubitak za Evropu računa u stotinama miliona eura zbog nepostojanja zajedničkog okvira, “tako da na kraju ostaje i dalje pitanje kome poslati račun” (kada se radi o audiovizuelnim programima).

Na značaj suradnje u sektoru kulture i programa koji EU nudi na tom planu ukazali su voditelj Odjela operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina i direktor Francuskog instituta u BiH Donato Giuliani, kao i predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH Edin Veladžić, uz poruku da kulturna raznolikost predstavlja zajedničku snagu orijentiranu ka općem dobru i prosperitetu.

Rečeno je da će Program EU za kulturni i kreativni sektor “Kreativna Evropa 2014.-2020.” podržati projekte u ovim sektorima sa 1,46 milijardi eura, te da je otvoren za sve zemlje-članice EU, ali i za one koje streme ka tom cilju, među kojima, i za Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je značaj animiranja kulturnih djelatnika za apliciranje za dobijanje sredstava namijenjenih odgovarajućim projektima koji utjelovljuju izuzetno bogatu i raznoliku evropsku baštinu te doprinose razvoju društva uopće.

Film “Pošaljite račun” prati sudbinu Ambrise Fridelance, propalu ilustratoricu naslovnica džepnih izdanja knjiga koja misli da će se spasiti prodajom porodičnih predmeta od vrijednosti. Međutim, ubrzo se pronalazi u mračnim stranama aukcijskih prodaja.

Ovaj dugometražni film dio je serijala “Crni niz” iz 2009. godine od osam filmova nastalih kao plod susreta pisaca i reditelja, a podržan je iz EU programa “Kreativna Evropa”.

Nakon projekcije, njeni sudionici su bili u prilici debatirati o francusko/evropskoj kinematografiji s predstavnicima Francuskog instituta u BiH.