Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured specijalnog predstavnika EU podržava Bihaćko ljeto

bihackoljeto

Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) podržava ovogodišnji Festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto“.

Festival se održava u Bihaću 17. godinu, a jedan je od najvećih festivala scensko-teatarskih umjetnosti u zemlji.

[pull_quote_right]Festival “Bihaćko ljeto“ bit će otvoren 6. juna s predviđenim trajanjem od 11 dana[/pull_quote_right]

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnika Europske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je da su kultura i umjetnost temelji našeg zajedničkog europskog identiteta i dostignuća BiH u ovim oblastima su od važnosti na europskoj razini.

– Iz tog razloga nam je zadovoljstvo biti dijelom jednog od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji. Festival okuplja glumce i redatelje iz cijele regije, nudi 11 dana visokokvalitetnih predstava i obogaćuje ovdašnji kulturni život – kazao je ambasador Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Direktor Kulturnog centra Bihać i organizator festivala Mujaga Dedić smatra podršku EUSR-a priznanjem za njihov trud i kvalitetu ovog festivala.

– Ovo je izvrstan primjer kako Europska unija podržava razvoj teatra, ne samo u BiH nego u regiji zapadnog Balkana, budući da smo sada već duže vrijeme festival regionalnog karaktera – kaže Dedić.

Festival “Bihaćko ljeto“ bit će otvoren 6. juna s predviđenim trajanjem od 11 dana.

Pored predstava, planirani su i koncerti, promocije knjiga i filmske projekcije.