Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Varoufakis predstavio panevropski pokret: EU prijeti raspad, moramo brzo djelovati

yanis

Bivši grčki ministar finansija Yanis Varoufakis je danas u Berlinu pozvao političke krugove da, kako je kazao, pokušaju spasiti Evropsku uniju (EU) kojoj, po njegovom mišljenju, prijeti raspad.

Varoufakis je u Berlinu predstavio ljevičarski panevropski pokret “DIEM 25” (Pokret za demokratiju u Evropi 2025) koji će, kako je rečeno, raditi na promociji snažnije demokratije i transparentnosti u Evropi.

“Evidentan je neuspjeh 28 zemalja članica Evropske unije u nastojanju da se nose s izbjegličkom krizom… Uz izuzetak Angele Merkel”, rekao je Varoufakis na konferenciji za novinare.

Naglasio je da rješenje za migrantsku krizu nije u podizanju zidova i nasilju nad izbjeglicama.

“Žice i zidovi su odraz nesigurnosti i samo doprinose daljnjem širenju nesigurnosti”, kazao je Varoufakis.

Na kraju je istakao kako bi raspad Evropske unije mogao uzrokovati niz drugih ozbiljnih političkih i socijalnih problema u cijeloj Evropi.

“Raspad EU-a će potaknuti urušavanje koje će na strašan način podsjećati na stvari koje su se događale tridesetih godina prošlog stoljeća kada su na vlast došli nacisti”, rekao je Varoufakis.

Istakao je kako svi proevropski politički krugovi moraju brzo i efikasno djelovati kako bi, od raspada i dezintegracije, spasili projekat zvani EU.

Varoufakis je ranije izjavio da se osnivanjem pokreta “DIEM 25” želi ponuditi alternativa nedemokratskim evropskim strukturama i politici zatvaranja u nacionalne granice.