Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija će ostati snažan saveznik Evropske unije

britanija

Velika Britanija će ostati snažan saveznik Evropske unije iako napušta taj blok, poručila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel dan ranije sugerirala da se Evropa više ne može osloniti na Sjedinjene Države i Britaniju.

“Istovremeno s početkom pregovora o napuštanju Evropske unije, bit ćemo u mogućnosti ponovno uvjeriti Njemačku i druge evropske zemlje da im namjeravamo ostati snažan partner. Snažan partner u odbrani, sigurnosti i, nadamo se, u trgovini”, kazala je ministrica Amber Rudd za radio BBC, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa samita G7 u Italiji kako SAD više nisu pouzdani partner te Evropljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas”, rekla je Merkel poručivši da Evropljani moraju “uzeti svoju sudbinu u svoje ruke”, razočarana zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika samita o gotovo svim temama.

Ona je, ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u, ali i na predstojeći Brexit, poručila kako se Evropa sada mora uzdati u vlastite snage.