Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vella tokom susreta sa Zvizdićem: Vrata EU otvorena za BiH

vella – zvizdic

Aktuelna politička i ekonomska saradnja Bosne i Hercegovine i Malte bile su teme razgovora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića sa ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgom W. Vellom, javlja Anadolu Agency (AA).

Saglasili su se da Bosna i Hercegovina i Republika Malta imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja i sa velikim mogućnostima za unapređenje saradnje.

Zvizdić je rekao da je ova posjeta izuzetno važna jer se dešava u vrijeme kada Republika Malta predsjedava Vijećem Evropske unije. Podsjetio je da je prethodna godina za Bosnu i Hercegovinu bila izuzetno uspješna za proces evropskih integracija, ekonomskog razvoja i jačanja regionalne saradnje.

Vella je rekao da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu i da će Republika Malta pružati podršku napretku Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja evropskim integracijama, posebno u ovom periodu kada predsjedavaju Vijećem Evropske unije.

Zvizdić i Vella su se saglasili da Republika Malta i BiH moraju jačati ekonomske i vanjsko-trgovinske odnose i unapređivati mogućnosti investiranja iz Malte u Bosnu i Hercegovinu.

Zvizdić je rekao da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno evropskom i NATO putu i da će Bosna i Hercegovina raditi na ispunjavanju ovih ciljeva.