Verhofstadt: Neriješena “velika pitanja” oko statusa građana nakon Brexita

guy-verhofstadt34

“Velika pitanja” još se moraju rješiti oko statusa građana nakon Brexita, izjavio je u srijedu pregovarač Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt, uoči još jednog kruga pregovora o razlazu između Londona i Bruxellesa.

Pregovori se odvijaju sporo a Verhofstadt tvrdi da uvjeravanja Londona o statusu građana EU koji žive u Britaniji nisu dovoljno dobra.

Britanska premijerka Theresa May naglašava da su dvije strane “nadohvat ruke” sporazumu i kazala je u utorak kako vlada očekuje da će većini državljana EU koji trenutno žive u Britaniji biti omogućeno da ostanu nakon Brexita u 2019.

– Mi ne prihvatamo izvještaje koji sugeriraju da je sporazum o pravima građana skoro dovršen. Tu još ima velikih pitanja koja se moraju rješiti – kazao je Verhofstadt.

Kazao je da je jedna od njegovih briga da bi Britanija trebala odobriti takav status građanima EU bez ikakvog obavezivanja, iako posljednji prijedlog Londona predviđa uvjetnu primjenu dogovora.

London se nada da će ostalih 27 država članica EU procjeniti da je ostvaren dovoljan napredak u pregovorima o razlazu koji pokrivaju pitanja statusa građana, računa za razlaz i buduće granice s Irskom – kako bi se otvorile nove rasprave o tranzicijskom periodu nakon Brexita i o budućim trgovinskim vezama što je ranije moguće, prenosi Reuters.