Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope: Fizičko zlostavljanje zatvorenika u BiH

vijece evrope

Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je u utorak izvještaj nakon svoje posjete Bosni i Hercegovini 2015. godine, u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog činjenice da nije realizovana većina ranijih preporuka koje se odnose na svrsishodan režim za pritvorenike, zdravstvenu zaštitu i zaštitne mjere za sprečavanje policijskog zlostavljanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posjeta zemlji je dala priliku za procjenu napretka postignutog od prethodnih posjeta Komiteta 2011. i 2012. godine. U tom smislu, delegacija Komiteta je ispitala tretman i uslove pritvora osoba lišenih slobode u policiji i zatvorskim ustanovama. Takođe je ispitana situacija osoba smještenih u dvije psihijatrijske ustanove u Kantonu Sarajevo.

“Delegacija je dobila značajan broj tvrdnji o široko rasprostranjenom fizičkom zlostavljanju pritvorenih osoba koje vrše policajci. Ove tvrdnje se uglavnom odnose na šamaranje, udaranje rukama i pendrecima, ali i uključuju i dugotrajna držanja u nezgodnim položajima sa stavljenim lisicama, korištenje nestandardnih sprava, lažna pogubljenja i upotrebu ručnih sprava za proizvodnju električnih šokova”, navodi se u saopštenju Komiteta.

Komitet je ponovo kritikovao nedostatak aktivnosti koje bi tužioci i sudije trebali da preduzmu kako bi istražili tvrdnje o zlostavljanju.

Vlasti BiH su pozvali da usvoje konkretne zakonske odredbe o pristupu ljekaru tokom policijskog pritvora te da poboljšaju
uslove u svim policijskim pritvorskim objektima u skladu sa standardima Komiteta.

“Materijalni uslovi u većini policijskih pritvorskih objekata koje je delegacija posjetila nisu adekvatni da se u njima pritvorenici drže preko noći (nedostatak prirodnog svjetla, slaba ventilacija, higijenski uslovi za svaku osudu i nedostatak madraca i posteljine)”, upozorio je Komitet.

Delegacija Komiteta je utvrdila da pritvorenici i dalje provode 22 sata ili više ograničeni na svoje ćelije i nemaju nikakvih smislenih aktivnosti.

Komitet je uočio pozitivan i brižan pristup osoblja prema pacijentima u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir i u Psihijatrijskoj klinici Koševo. Kako navode, osoblje je reagovalo na odgovarajući način kada je imalo nekoliko incidenata nasilja među pacijentima.

Komitet od organa vlasti Bosne i Hercegovine traži da u roku mjesec dana daju odgovor.

Delegacija Komiteta je posjetila Bosnu i Hercegovinu u periodu od 29. septembra do 9. oktobra 2015. godine. Posjeta je organizovana u okviru programa periodičnih posjeta za 2015. godinu i ovo je bila njihova sedma posjeta Bosni i Hercegovini.