Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope izabralo dobitnika Havelove nagrade

vijece-evrope

Skupština Vijeća Evrope odlučila je o dobitniku Nagrade “Vaclav Havel” za ljudska prava za 2016. godinu. Među tri nominirana za ovu prestižnu nagradu bila je Gordana Igrić, direktorica Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN).

Dobitnica ovogodišnje Nagrade “Vaclav Havel” za ljudska prava je Nadia Murad, mlada aktivistica za ljudska prava koja je uspjela pobjeći s područja Islamske države u Iraku i svijetu ispričati o torturama kroz koje prolaze žene i djeca.

Nagrada “Vaclav Havel” za ljudska prava bit će dodijeljena na specijalnoj ceremoniji na dan otvaranja jesenje plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Igrić, koja je aktivna u odbrani ljudskih prava i medijskih sloboda već 34 godine, zbog svog rada primala je prijetnje smrću, a u jednom je trenutku bila primorana otići u privremeno izgnanstvo.

Pred ceremoniju u Strasbourgu, Igrić je rekla da je njena nominacija naglasila pitanja s kojima se suočavaju mediji i šalje poruku da ljudska prava i medijske slobode na Balkanu nisu i ne smiju biti zaboravljene:

“Mi na Balkanu radimo na korumpiranoj medijskoj sceni, s korumpiranim političarima i korumpiranim medijima, gdje stranke i njihovi lideri preotimaju javne institucije.”

“Iako je potrebna pomoć, promjena mora doći od samih novinara. BIRN će nastaviti da radi sve što je radio od početka – da prati političare, naglašava pitanja s kojima se suočavaju zemlje na Balkanu, iznosi na vidjelo nedopuštena djela, održava profesionalne standarde i bori se za slobodnu medijsku scenu”, kazala je Igrić.

Za nagradu je bio nominiran i Međunarodni institut za ljudska prava – Fondacija “Rene Cassin”, koja od 1969. godine radi na promociji ljudskih prava i mira.

Odbor za izbor dobitnika Nagrade “Vaclav Havel” za ljudska prava – koji čine neovisne ličnosti iz svijeta ljudskih prava i kojim predsjedava Pedro Agramunt, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – rekao je da je Gordana Igrić aktivna braniteljica ljudskih prava i medijskih sloboda, primjećujući da je intenzivno izvještavala o ratnim zločinima tokom sukoba na Balkanu, te da je kasnije uspostavila Balkanske regionalne istraživačke mreže – BIRN.

“Kroz svoj rad, ona održava plamen slobode govora živim, te pod lupu stavlja kršenja ljudskih prava”, istakao je odbor.

Igrić je počela karijeru 1981. kao novinarka u Beogradu, a izvještavala je iz BiH i s Kosova tokom ratova koji su se desili nakon raspada bivše Jugoslavije.

Od 1998. do 1999. radila je u oblasti ljudskih prava kao direktorica Istraživačkog centra za humanitarno pravo u Beogradu, te kao istraživač za Human Rigths Watch na Kosovu.

Radila je kao projekt-menadžer za Balkan pri Institutu za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) od 1999. do 2005. godine, kada je oformila BIRN i razvila ga u regionalnu mrežu.

Danas se mreža sastoji od oko 200 uposlenika i brojnih partnera iz civilnog društva i medija. Kroz BIRN Igrić je uspjela u uspostavi multietničkih timova širom Balkana, koji sarađuju preko granica unatoč još uvijek često neprijateljskim odnosima među susjedima.

Igrić je u svoje novinare ulila etiku velike odgovornosti, instistirajući na najvišim profesionalnim standardima pri izvještavanju.

Ne dajući se omesti u svom radu, oni nastavljaju iznositi na vidjelo nedopuštena djela. Samo tokom 2015. i 2016. novinari BIRN-a su osvojili 25 prestižnih nagrada. BIRN je također obučio preko hiljadu novinara iz drugih medijskih kuća u regionu, podižući time novinarske standarde i nivo poštivanja ljudskih prava.

Kao redovni gostujući govornik na konferencijama i panelima širom svijeta, pritom također blisko sarađujući s lokalnim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava, Igrić ostaje neumorni aktivista u ovoj oblasti.

Nagrada “Vaclav Havel” za ljudska prava dodjeljuje se svake godine od strane Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u partnerstvu s Bibliotekom “Vaclav Havel”  i Fondacijom “Charter 77”.