Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara o Privremenom sporazumu o trgovini između BiH i EU

vijece ministara

Vijeće ministara BiH danas je, u drugom dijelu 16. sjednice, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Izvještaj sa sastanka delegacija BiH i Evropske komisije za pregovore radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne strane, i BiH, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji (EU), koji je održan u Bruxellessu 29.5.2015. godine.

Vijeće ministara BiH zadržava usvojenu pregovoračku poziciju i mandat koji je dat Delegaciji BiH za pregovore, potpuno poštujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji ne poznaje termin tradicionalne trgovine.

Zadužena je Direkcija za evropske integracije BiH da pismeno informira entitetske vlade i Vladu Brčko Distrikta BiH o trenutnom statusu pregovora, te razlozima zbog kojih Bosna i Herecgovina ne odustaje od stava navedenog u usvojenoj pregovaračkoj poziciji.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će upoznati i DKP sa trenutnim stanjem u pregovorima između BiH i Evopske komisije, s ciljem preduzimanja aktivnosti na predstavljanju bh. pozicije.
Zadužena je Delegacija BiH za pregovore da informaciju dostavi Predsjednistvu BiH radi informisanja, a Direkcija za evropske integracije BiH da provede usvojene zaključke.

Ovi zaključci usvojeni su nakon što je Vijeće ministara BiH informirano da Bosna i Hercegovina i Evropska unija ni nakon tri runde razgovora nisu pronašle obostrano prihvatljivo rješenje o potpisivanju Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina ponudila je kompromis o uzjamnom povećanju postojećih carinskih kvota za šećer, ribu i vino, pri čemu je BiH spremna da odobri i povećanje carinskih kvota iz Aneksa IIIe Privremenog sporazuma za količine prosječnog trogodišnjeg uvoza tih roba u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske (u periodu 2009 – 2011).

Na sjednici je još jednom naglašeno da Bosna i Hercegovina želi doći do rješenja koje zadovoljova interese Bosne i Hercegovine i Evropske unije.