Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić se nada što skorijem otvaranju poglavlja sa EU

vucic-eu-uvodi-sankcije-mi-ne-837880-velika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada što je moguće skorijem otvaranju poglavlja sa EU, ističući da u narodu postoji rastuće nestrpljenje kada je riječ o pristupanju Srbije Uniji.

“Srbija je veoma teško na tome radila. Mi smo napredovali u dijalogu sa Prištinom, mi smo sprovodili bolne reforme i uveli oštre mere štednje. Beograd je to izvršio bez pritiska spolja”, rekao je Vučić za njemački list “Velt”.

Na konstataciju lista da uprkos tome postoje sumnje u Bundestagu u pogledu tempa srpskih reformi, Vučić je ukazao na to da je Srbija, u svakom slučaju, uspjela da smanji deficit u budžetu, što ne uspjevaju ni sve članice EU.

Vučić je istakao da su u proteklih šest mjeseci zaključeni važni sporazumi sa Prištinom, od kojih su najteži bili oni o pravosuđu i sudskoj nadležnosti, ali da je kriza vlade na Kosovu unazadila planove Srbije.

Na pitanje šta je sa srpskim uticajem na sjeveru Kosova i činjenicom da EU zahtijeva povlačenje, Vučić je odgovorio da je tačno da je to pitanje i dalje otvoreno. “Srbija daje sve od sebe da se nađe održivo rešenje u odnosu prema srpskoj zajednici”, rekao je Vučić.

Upitan o spremnosti za kompromise, Vučić je rekao da se radi o tome da se regulišu upravne strukture i finansiranje opština na Kosovu.

“Ko će se brinuti tamo za sprovođenje sigurnosti, za zdravstvo, za isplatu penzija, ako Beograd to ne čini”, upitao je Vučić.

On je dodao da Beograd za sada još čeka na odgovarajuće signale iz Prištine. “Mi snosimo odgovornost sa Srbe na Kosovu – bez garancija i čvrstih okvirnih uslova mi ne možemeo da izlazimo u susret”, rekao je Vučić.