Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srbija želi najbolje odnose s BiH i drugim zemljama u regionu

ALEKSANDAR VUČIĆ

Republika Srbija želi najbolje odnose s Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama u regionu, Srbija danas razumije da će biti dio Evropske unije, izjavio je večeras u Briselu pred međuvladinu konferenciju EU – Srbija premijer te zemlje Aleksandar Vučić.

“Uspeli smo zemlju da izvučemo iz recesije, u stanje dinamičnog, pozitivnog konomskog rasta”, rekao je Vučić i dodao:

“To smo uspeli zbog toga što smo želeli dobrosusedske odnose, mir, stabilnost i to je za nas od ključnog značaja. Takvu politiku Srbija će da nastavi i u budućnosti. Srbija želi napredak i svim ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu, Srbija želi, kao što znate, i najbolje odnose s BiH, i s Makedonijom i svakom drugom zemljom u regionu i naš cilj je da pre svega, sačuvamo stabilnost u regionu, čuvajući stabilnost u regionu čuvaćemo stabilnost, mir i dinamičan rast za našu Srbiju…”

Nakon višekratnog odlaganja, izazvanog nezadovoljstvom nekih evropskih članica kvalitetom realizacije dobrosusjedskih odnosa Beograda i Prištine, večeras konačno Srbija i formalno započinje završnu etapu prisupanja Evropskoj uniji.

Pregovori sa ovom zemljom će započeti sa, za Bruxelles iznimno važnim, a za Beograd posebno osjetljivim, poglavljem 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom. Uz ovo, otvoriće se i poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, za koje begoradska strana tvrdi da će biti lakši dio priče s obzirom na dobru pripremljenost i visoke ocjene koje je Srbije na tom polju, dobila u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije.