Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: EU potvrdila da su vrata otvorena, 2025. godina poticaj

wigemark
FOTO: I. K.

Evropska unija (EU) je objavljivanjem Strategije proširenja na Zapadni Balkan potvrdila da su njena vrata otvorena svim zemljama u regionu, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovom strategijom EU je potvrdila da su vrata otvorena za sve u ovom regionu, da je otvorena utrka, da će se temeljiti na rezultatima i vidjećemo ko će biti na čelu ovih napora”, izjavio je Wigemark nakon obraćanja visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna povodom objavljivanja Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan.

Wigemark je kazao da 2025. godina, koja se spominje u Strategiji, ne predstavlja rok već poticaj.

“Utakmica je otvorena i to je ono što je značajna razlika koju ova Strategija donosi. Sve zemlje će biti jednako tretirane. Naravno da su neke zemlje dalje odmakle. Ali što se tiče sustizanja nekoga, znamo na osnovu ranijih iskustava da se te stvari itekako mogu mijenjati. Makedonija ima dugo status kandidata, ali nije donedavno napravila značajniji napredak. BiH je prije deset godina bila u poziciji da napravi napredak, ali je došla do zastoja. U suštini, svaki dan vam je nova utrka i to urka ka vrhu, a ne prema dnu”, rekao je Wigemark.

Dodao je kako je važno potcrtati da je svaka odluka u smislu proširenja kandidatskog statusa ili ostvarivanja daljih koraka u rukama zemalja članica EU.

“Mislim da ova zemlja jeste napravila napredak u protekle tri godine i to zahvaljujući novom zajedničkom prisupu koji je usaglašen prije tri godine u okviru pisane izjave koju su potpisale svih 14 parlamentarnih stranaka”, rekao je Wigemark i uputio poruku političkim liderima u BiH.

“Čini se da imate zajednički cilj, bez obzira iz koje etničke skupine dolazite ili šta zastupate, a to je da navodno želite da vidite ovu zemlju da napreduje na evropskom putu. Ako to jeste zajednički cilj, dajte da radimo na ovom zajedničkom pitanju”, poručio je Wigemark.

Prema njegovim riječima, BiH nema obavezu da promijeni Dejtonski mirovni sporazum prije pristupa Evropskoj uniji, ali vjeruje da postoje određeni elementi koji će se, vjerovatno, morati modificirati u pristupanju.

Evropska komisija danas je usvojila Strategiju “kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman Evropske unije sa Zapadnim Balkanom” potvrđujući evropsku budućnost regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima.