Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Pri pristupanju EU poljoprivreda u BiH će imati najpozitivnije promjene

wigemark poljop (3)
Foto: I. Kralj

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica Evropske unije koji su došli u trodnevnu posjetu BiH.

Posjetu organizuje Direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), a radi se o nizu studijskih posjeta slične tematike koje Evropska komisija redovno organizuje za različite organizacije interesnih strana sa ciljem razmjene najboljih iskustva i prakse kao i informacije o projektima koji se finansiraju iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ocijenio je vrlo važnom posjetu udruženja poljoprivrednika iz zemalja EU i podsjetio da je EU imala direktne kontakte sa više od 2.000 poljoprivrednih proizvođača širom BiH.

“Cilj ovih posjeta je bio da steknemo bolje razumijevanje samog stanja u kojem živi stanovništvo u ruralnim dijelovima jednako kao i poljoprivredni proizvođači a kako bi im mi sa svoje strane mogli pružiti bolju i usmjereniju pomoć”, rekao je Wigemark, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je u procesu pristupanja EU upravo sektor poljoprivrede taj koji će biti najviše pogođen pozitivnim promjenama.

Vjeruje da će kroz ove susrete sa kolegama iz zemalja članica EU poljoprivrednici u BiH steći bolje razumijevanje i upoznati se sa prilikama koje vladaju evropskom tržištu.

“Kao što znate, BiH još uvijek nema status zemlje kandidata za pridruživanje, međutim ne postoji nikakva prepreka zašto već ne početi u ovom trenutku sa pripremama za neke buduće aktivnosti na ovoj relaciji između udruženja i poljoprivrednih proizvođača iz EU i BiH”, ocijenio je Wigemark.

Istakao je da je posjeta predstavnika poljoprivrednih udruženja iz zemalja članica EU prilika da se iz prve ruke sazna šta tačno podrazumijevaju procesi integracija kada je riječ o sektoru poljoprivrede.  Izrazio je nadu da će da će se u skorijoj budućnosti usvojiti strategija na državnom nivou za sektor poljoprivrede.

“U tom kontekstu strategije, prema našim saznanjima, aktivnosti na državnom nivou su već uveliko u toku, kao i na entitetskim. Iskoristiću priliku da još jednom apelujem na domaće vlasti da intenziviraju aktivnosti na izradi cijelodržavne strategije jer nema razloga za bilo kakvim daljim čekanjima”, poručio je Wigemark.

Tajana Radić, iz Hrvatske poljoprivredne komore, istakla je da u BiH borave kako bi vidjeli na koji način se zemlja priprema za ulazak u EU.

“Nama je svakako u interesu da BiH što prije uđe tako da imamo partnera s kojim ćemo zajednički pregovarati za interese naših poljoprivrednih proizvođača i za interese naših seljaka i proizvodnje, a također i tržišta”, kazala je Radić.

Emanuela Mikosz iz Udruženja vlasnika zemljišta EU ocijenila je da je BiH napredovala u odnosu na prije 12 godina kada je posljednji put posjetila zemlju. Napomenula je da u EU trenutno u toku proces revizije zajedničke politike u oblasti poljoprivrede i da znaju koji su izazovi s kojima se suočavaju poljoprivrednici i poljoprivredni proizvođači.

“Rado ćemo ih podijeliti sa vama, zajednički razgovarati o eventualnim rješenjima. Dolazim iz Poljske kao jedne od najvećih poljoprivrednih zemalja i tu smo na raspolaganju da podijelimo bilo koja iskustva i znanja”, rekla je Mikosz.

Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika kazao je da su sva istraživanja pokazala da su mladi poljoprivrednici ti koji postižu veći standard proizvodnje i koji poljoprivredu vide kao savršenu granu za samozapošljavanje, pogotovo zbog situacije nezaposlenosti mladih u Evropi.

“U ova tri dana želimo da se mladi stave u fokus, jer su oni ti koji će moći odgovoriti na pitanja postizanja standardizacije i udruživanja. I to je ono što se može napraviti kako bi se mladi mogli probiti sa svojim proizvodima na veliko evropsko tržište», istakao je Marinac.
Wigemark se nakon konferencije za medije obratio gostima iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Luksemburga, Poljske, Rumunije, Španije i Velike Britanije, te ih informisao o odnosima između EU i BiH, o napretku u procesu pridruživanja kao i o trenutnom stanju razvoja poljoprivrednog i ruralnog sektora, te o prioritetima i perspektivama za razvoj koji su od velike važnosti za dalji razvoj socio-ekonomskih reformi i prosperitet BiH.

Tokom posjete, organizacije poljoprivrednika iz EU će kroz dijalog sa domaćim interesnim stranama – ministarstvima, poljoprivrednim institutima, civilnim društvom, akademijom i farmerima razmijeniti iskustva i najbolje prakse iz EU, kao i informacije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u kontekstu procesa pristupanja EU. Oni će, takođe, posjetiti neke od uspješnih primjera u BiH, kao što je mljekara Milkos u Sarajevu, Zemljoradnička zadruga Livač i Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji je finansirala EU.