EU u fokusu

Wigemark: Za daljnji razvoj bh. poljoprivrede treba državna strategija

16/02/2017

Šef izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark danas je u Gradačcu otvorio forum “Evropske perspektive bh. poljoprivrede”.

Obraćajući se novinarima, Wigemark je kazao da je ovo osmi po redu održani forum na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja, čime su nastavljene aktivnosti Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR), u okviru projekta perspektiva razvoja bh. poljoprivrede i mogućnosti koje pruža proces EU integracija.

Wigemark je naglasio da je u posljednjih dvadeset godina u BiH dosta urađeno u agrarnom sektoru, a EU je do sada u taj sektor u BiH investirala oko 30 miliona eura.

– Mi svakako želimo još i više uraditi sa svoje strane, a da bi to bilo moguće, potrebno je da imamo usvojenu državnu strategiju. U kontekstu same strategije, dosta je posla već urađeno, a sada je potrebna politička volja da se ona i usvoji – kazao je Wigemark.

Dodao je kako su poljoprivrednici u BiH u jako teškom položaju i da nisu dobili sve subvencije koje im pripadaju s različitih nivoa vlasti.

Istaknuo je potrebu bolje organizacije samih poljoprivrednih proizvođača.

– Dosadašnji njihov način organizacije kroz zadruge ili neka udruženja je dosta rascjepkan i nije koherentan. Potrebno je da budu ujedinjeniji i čvršći u svom nastupu – ustvrdio je Wigemark.

Današnji forum u Gradačcu izazvao je veliki interes poljoprivrednih proizvođača, kojima su se obratili domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Oni su odgovarali na konkretna pitanja poljoprivrednika i davali savjete za unaprjeđenje njihove proizvodnje.

Nakon foruma organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali partneri projekta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.