Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za EU je novi grčki prijedlog dobar temelj

Eastern Partnership Summit in Riga, Latvia

Europska unija pozdravila je u ponedjeljak ujutro novi prijedlog premijera Grčke Alexisa Tsiprasa, kojeg je u telefonskom razgovoru u nedjelju navečer iznio čelnicima Njemačke, Francuske i predsjedniku Europske komisije Jean-Claud Junckeru.

“Prijedlog je dobar temelj za napredak u pregovorima”, izjavio je šef Junckerovog pregovaračkog stožera.

O novom prijedlogu još nema detalja, no dobrim temeljem za napredak u pregovorima smatra ga i njemački EU dužnosnik Martin Selmayr.

Nakon četiri mjeseca natezanja, grčka Vlada pokazala je spremnost na ustupke i nakon maratonskog sastanka ponudila novi prijedlog, kojeg je Tsipras iznio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i predsjedniku EK-a Junckeru.

Njegov ured izdao je priopćenje u kojem piše da dogovor “treba donijeti konačno, a ne privremeno rješenje” za grčko pitanje, ne navodeći jesu li prijedlozi novi, kako su tražili grčki vjerovnici (EU, Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond) prije presudnog summita eurozone, koji će biti održan u ponedjeljak navečer.

Summitu će prethoditi sastanak ministara financija 19 zemalja eurozone, koji je sa 15:00 sati pomaknut na 12:30 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Ne bude li dogovora do kraja juna, Grčka bi se mogla naći u položaju da ne može vraćati MMF-u zajam u vrijednosti 1,5 milijardu eura koji dospijeva na naplatu.

To bi značilo da ne može servisirati svoje dugove.