Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za podršku malih i srednjih preduzeća u BiH 3 miliona eura

giz – zenica1

Grant sredstva u vrijednosti 3 miliona eura uručena su za projekte 49 malih i srednjih preduzeća i osam razvojnih partnerstava, na ceremoniji koju je Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH upriličio u Zenici.

Odabrana preduzeća predstavljaju četiri najdinamičnija sektora u BiH – drvoobrada, metaloprerada, agrobiznis i turizam. Uvođenje inovacija u poslovanje i pristup novim tehnologijama i vještinama, kao neke od formi pomoći. koju će grantom preduzeća osigurati, pomoći će u boljoj pripremi za suočavanje sa izazovima integracije u globalne lance vrijednosti i rastuću konkurenciju na tržištima.

“Prvo misli na malo” vodeći je princip Povelje za mala i srednja preduzeća Evropske komisije, ali i implementacije Projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u poplavama pogođenim područjima i jačanje njihove konkurentnosti na bazi partnerstava za lokalni ekonomski razvoj” u okviru kojeg su preduzeća i odabrana. Projekt je dio EU ProLocal programa koji sufinansira Evropska unija i Vlada Republike Njemačke u iznosu od devet, odnosno četiri miliona eura.

“Pomoć EU je konkretna, stvarna i pruža rezultate. U proteklih 15 godina, EU je osigurala 55 miliona eura za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH. Dodatnih 15 miliona eura grant pomoći u fazi je planiranja u okviru IPA 2016 programa,” izjavio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

“Bosni i Hercegovini je potrebno ubrzanje reformi kako bi povećala konkurentnosti ekonomije. Reformska agenda osigurava široku osnovu za reformu ekonomije u BiH u cilju promocije prijeko potrebnog rasta i investicija, kao i poboljšanja izgleda za zapošljavanje svih građana u BiH.”

Od odabranih projekata se očekuje uvođenje 20 inovacija na nivou BiH, 464 nova radna mjesta, kao i širenje mreže kooperanata u agrobiznisu za 200 novih farmera. Očekuje se i povećanje prodaje i izvoza ovih preduzeća u prosjeku za 13, odnosno 16 posto.

Jačanje općinskih kapaciteta za ekonomski razvoj i konkurentnost u BiH u fokusu je njemačke Vlade od 2013. “Raduje me da je EU odlučila postati dio ovog Programa jer dijelimo zajednički cilj, a to je održivi ekonomski razvoj u BiH. Ovo je vrlo uspješan Program sa pozitivnim efektom na ulaganja i stvaranje novih radnih mjesta u lokalnim zajednicama,” izjavila je Christiane Hohmann, ambasadorica Republike Njemačke u BiH.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević naglasio je kako EU ProLocal Program pruža ono što je BiH najvažnije.

“Program jača konkurentnost malih i srednjih preduzeća kao i jedinica lokalne samouprave kako bi se što uspješnije nosili sa izazovima razvoja ekonomije na mirko lokalitetima. Uvjeren sam da će ovaj program zajedno sa svim ostalim aktivnostima koje se poduzimaju na svim razinama vlasti pomoći u zaustavljanju negativnih ekonomskih trendova.”

Aplikacija Razvojne agencije iz Prijedora PREDA ocijenjena je najbolje pripremljenom. Direktor ove Agencije Mišo Reljić naglasio je da će grant pomoći u prevazilaženju nedostataka u funkcionisanju metalne industrije u Prijedoru općenito.

“Projekt će, ne samo doprinijeti poboljšanju ključnih ekonomskih parametara djelatnosti metaloprerade kao što su prihod, izvoz i broj zaposlenih, već će i Gradu Prijedoru pomoći da kreira novu ‘agendu' za podršku ukupnoj konkurentnosti sektora.“

GIZ