Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Za političku situaciju na Kosovu odgovornost snosi i EU”

evropska-komisija

Nakon što su raspisani prijevremeni izbori koji će biti održani 11. juna, aktuelna politička situacija na Kosovu je mirna, a političke partije se pripremaju za predizbornu kampanju – kazao je Feni kosovski analitičar Albinot Maloku.

Analizirajući putanju političkih procesa na Kosovu od sticajna nezavisnnosti, Maloku je kazao da je Kosovo prolazilo kroz različite vrste kriza, te da se koalicija Demokratske Partije Kosova i Demokratskog Saveza Kosova (PDK i LDK), od osnivanja novih državnih institucija, do 10. maja 2017.godine suočavala sa mnogim poteškoćama.

Maloku smatra da se te poteškoće nisu pojavile samo kao rezultat nefunkcioniranja između vladajućih partnera, nego i zbog raznih pritisaka, a pitanja koja su padala na leđa koalicionih partnera PDK-a i LDK-a, osim opozicije odbacio je i značajan broj parlamentaraca iz te koalicije.

– Demarkacija i Asocijacija općina sa srpskom većinom na Kosovu, naglasio je on, postali su težak kamen koji je postao nepodnošljiv i za Vladu i za Skupštinu – kazao je Maloku.

Povodom toga je u Skupštini Kosova izglasano nepovjerenje Vladi Isa Mustafe.

– Ta situacija će znatno kočiti ostale procese o takozvanoj evropskoj perspektivi Kosova, ali zbog političke situacije na Kosovu, velik dio odgovornosti snosi i Evropska unija. Ona se nije postavila kako treba prema Kosovu. Postavila je uslove koje nisu imale ostale države kada je bila u pitanju vizna liberalizacija – naglasio je Maloku.

Pojasnio je da način kako funkcionira Evropska unija prema Kosovu, pa i prema državama zapadnog Balkana „ostavlja dojam da Balkan nije baš nikakav prioritet za nju“.

Smatra da prijevremeni izbori koji će biti održani 11. juna, neće po svim kalkulacijama proizvesti nešto totalno novo, osim nekih rotacija u budućoj vladajućoj garnituri.

Demokratska Partija Kosova nastavlja da vidi sebe kao pobjednika, posebno ako se ne ‘druže’ ostale sada već bivše opozicione stranke i Demokratski Savez Kosova.

No, neke političke stranke, smatra Maloku, još manevriraju sa „crvenim linijama“, što PDK nikada nije imala „crvene linije“ za bilo koju stranku, ali “ostaje da se vidi, kakva će biti perspektiva političkih stranaka za ove prijevremene izbore”.

Za drugo mjesto u utrci su DSK i Pokret Samoopredjeljenje, ali ostaje još da se vidi, pošto još nije ništa kristalizirano kada su u pitanju, liste, prije izborne koalicije i slično.

– Međunarodna zajednica na Kosovu nastavlja da ima uticaj, pa i to je jedan faktor i za pad vlade i za buduće partnere vladajuće garniture – istakao je kosovski analitičar Albinot Maloku u izjavi za Fenu.