Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinjavajući podaci o starenju EU stanovništva

evropska-unija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana roditelja upozoreno je kako najnoviji podatci Instituta za obiteljsku politiku pokazuju da Europa stari, kao i da se iz Hrvatske iselilo 348.000 radno sposobnih stanovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijim podatcima Eurostata, koji uključuju i 2017. godinu, 348.000 radno sposobnih građana, a među kojima je nešto više od 60.000 visokoobrazovanih, iselilo se dosad iz Hrvatske u druge članice Europske unije.

To Hrvatsku smješta na treće mjesto po broju radnika, od 20 do 64 godine, koji su radili izvan svoje domovine u 2017. pri čemu je na prvom mjestu Rumunjska, zatim Litva.

Prema istraživanjima Instituta za obiteljsku politiku jedna od pet osoba u Europi je iznad 65 godina starosti, a 25 milijuna ljudi u Europi imaju preko 80 godina.

Njemačka je zemlja s najmanjim brojem mladog stanovništva dok je Italija zemlja s najvećim brojem starog stanovništva. S druge strane, Irska je zemlja s najvećim brojem mladog stanovništva i najmanjim brojem starog stanovništva. U isto vrijeme, SAD, Rusija i Kina bilježe veći broj mladog nego starog stanovništva.

Institut za obiteljsku politiku navodi kako se u 2015. godini i 2016. godini sav populacijski rast pripisuje migracijama, budući da Europa bilježi pad broja svog prirodnog stanovništva.

Samo u 2016. godini, unutar Europske unije bilježi se ukupan pad broja stanovništva od 15.854 ljudi, dok su Njemačka i Italija države čiji broj prirodnog stanovništva bilježi najveći pad.

Ukupan broj migrantskog stanovništva u Europi sada čini 8 posto ukupne europske populacije i iznosi 38,6 milijuna.

Izvješće bilježi da Švedska, Finska, Njemačka i Danska bilježe najmanji broj članova kućanstva, samo 2 ukućana po kućanstvu, dok su Hrvatska, Poljska i Slovačka na vrhu s 2,8 članova kućanstva dok niti jedna država Europe ne bilježi prosjek od tri člana kućanstva.

U Institutu za obiteljsku politiku smatraju kako Europa postaje društvo usamljenih ljudi, a sve je veći broj kućanstava sa samo jednim članom, čak 32,5 posto kućanstava Europe čini samo jedna jedina osoba.

Kućanstva s jednim članom rastu iz godine u godinu i to proporcionalno padu broja kućanstava s 3 osobe. Pola europskih kućanstava ima samo jedno dijete. Od 65 milijuna kućanstava s djecom u Europi, njih 31,1 milijun čine kućanstava sa samo jednim djetetom dok 70 posto europskih kućanstava uopće nemaju djecu.

Njemačka je zemlja s najvećim brojem kućanstava bez djece, čak 8 od 10 kućanstava u Njemačkoj nema djecu uopće. U Hrvatskoj čak 65,2 posto kućanstava nema djecu.

Izvješće Instituta za obiteljsku politiku govori kako je on svakodnevnica u Europi i prema statistikama, u Europi se izvrši jedan pobačaj svakih 30 sekundi što je 1,02 milijuna pobačaja godišnje.

Također navode kako su Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Španjolska zemlje s najvećim brojem pobačaja godišnje.

Prema tom istom izvješću, Hrvatska, prema dostupnim informacijama bilježi 3.002 pobačaja godišnje dok je Poljska zemlja s najmanjem brojem pobačaja.

Jedna od svake šeste trudnoće u Europi završi pobačajem. Od ukupno šest milijuna trudnoća, čak njih milijun završi pobačajem.