Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagovornik Brexita Nigel Farage podnio ostavku

Nigel Farage

Zagovornik Brexita (izlaska Velike Britanije iz Evropske unije) i lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage, podnio je ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Cilj u politici bio mi je da izvedem Britaniju iz EU. Na referendumu prije dvije sedmice narod je tako odlučio. Uradio sam što je bilo do mene i smatram da ne mogu više uraditi. Pored toga, smatram da je potrebno da napustim čelno mjesto UKIP-a”, rekao je Farage, na konferenciji za novinare održanoj u Londonu.

Na općim izborima sprovednim prošle godine Farage koji nije bio izabran za zastupnika, odstupio je s pozicije predsjednika partije, da bi se ponovo vratio.

Na pitanje novinara da li će i ovog puta promijeniti odluku, Farage je rekao da “neće i da ovaj put to može obećati”.

Referendum održan 23. juna odnosio na izlazak te zemlje iz Evropske unije (EU). Tada se većina građana Velike Britanije izjasnila da želi napustiti EU.

Nakon rezulata referenduma ostavku je podnio i britanski premijer David Cameron. Cameron je najavio da će podnijeti ostavku koja će na snagu stupiti u oktobru, ocijenivši da je najbolje da postupak istupanja iz Unije započne nova vlada.