Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zanimanje Vijeća Evrope za provođenje presuda ECHR-a

vijece evrope

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić i članovi Delegacije Bariša Čolak i Damir Arnaut razgovarali su danas sa izvjestiocima Monitoring komiteta PSVE Rogerom Galeom i Egidijusom Vareikisom o ispunjavanju obaveza BiH u kontekstu članstva BiH u Vijeću Evrope.

Izvjestioci Komiteta interesirali su se za dinamiku razgovora o izmjenama Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić, te Pilav protiv BiH.

Poseban interes izvjestioci Vijeća Evrope pokazali su i za pitanje razdvajanja pravosudne od izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, odnosno djelovanja svih institucija u BiH u cilju uspostavljanja jakog i nezavisnog pravosuđa.

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE istakli su posvećenost i privrženost svih u BiH da se u narednom periodu, do raspisivanja općih izbora u oktobru 2018. godine, nastave i intenziviraju razgovori s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i izmjena odredbi Ustava BiH koje diskriminiraju određene kategorije građana.

U vezi s pitanjem nezavisnosti pravosuđa na sastanku je istaknuto da zakoni u BiH u potpunosti razdvajaju pravosudnu od izvršne i zakonodavne vlasti.

Istovremeno, međutim, ukazano je i postojanje određenog političkog uticaja na pravosudne institucije, kao i potrebe pravosudnih institucija da se dodvoravaju ili vrše pritisak na pojedine političke strukture.

Izraženo je uvjerenje da će ti uticaji slabiti kako BiH bude napredovala u procesu evropskih integracija i da će pravosudne institucije u potpunosti preuzeti svoj dio odgovornosti na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Članovi Monitoring komiteta PSVE izrazili su spremnost da razgovore s članovima Delegacije PSBiH u PSVE nastave i naredne sedmice, kada će u Strazburu biti održan treći dio redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.