Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu

konferencija beograd eu

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da „svijet, a time i EU i region Zapadnog Balkana, koji ima ako ne ključnu, a onda veoma važnu ulogu za sigurnost EU, u današnje vrijeme prolaze kroz velika iskušenja i brojne izazove“, javlja Anadolu Agency.

Dačić se obratio na uvodonom panelu konferencije „Globalna strategija spoljne i bezbjedonosne politike EU i Zapadni Balkan“ koja se održava u Beogradu.

„Ako bismo spominjali samo neke, to su migrantska kriza, terorizam, radikalizam, vjerski fanatizam, diversifikacija energetskog snadbijevanja, klimatske promjene itd“, dodao je Dačić.

On je kazao da se Srbija do sada pokazala kao kredibilan i pouzdan partner EU, prije svega u očuvanju stabilnosti Zapadnog Balkana, ali i u procesu ublažavanja posljedica migranstske krize.

konferencija beograd eu1

Podsjećajući da je Srbija još od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2008. godine, započela proces usaglašavanja sa zajedničkom spoljno-bezbjednosnom politikom, Dačić je kazao:

„Prilikom donošenja odluka, Srbija je u kontinuitetu imala konzistentan stav, a to je da u ovoj fazi pristupnog procesa nismo u mogućnosti da podržimo baš sve odluke EU. U određenim slučajevima, uvažavajući svoje nacionalne interese, po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i potrebu zadržavanja tradicionalno dobrih odnosa i sa drugim partnerima, prije svega, Rusijom i Kinom, u nekim situacijama nismo pratili stav EU.“

Kako je naveo Dačić, Srbiji je strateško opredjeljenje na spoljno-političkom planu, punopravno članstvo u EU i dodao da nažalost se mora konstatovati da se ovaj proces nije uvijek odvijao pretjerano živom dinamikom te da je u prethodne dvije i po godine otvoreno tek dva pregovaračka poglavlja.

„Ohrabruje nas to što ćemo 18. jula ove godine nastaviti proces pregovora, otvaranjem dva ključna reformska i politička poglavlja 23 i 24. Nastavićemo posvećeno da radimo kako bismo ostvarili svoj cilj, a to je da do kraja godine dođe do otvaranja i drugih pregovaračkih poglavlja, koja su već spremna za otvaranje“, kazao je Dačić.

Dačić je istakao da je za Srbiju veoma važna poruka koju je EU poslala u globalnoj strategiji kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, da kredibilna politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u bezbjednost i prosperitet Evrope te da će i dalje biti zasnovana na jasnom i fer procesu pridruživanja.

konferencija beograd eu2

„Region Zapadnog Balkana i EU dijele iste izazove, koji zahtjevaju zajednički odgovor svih zainteresovanih partnera. Želio bih i da istaknem, da poput država članica EU, i Srbija teži izgradnji društva u kojem najznačajnije vrijednosti predstavljaju pluralizam, tolerancija, solidarnost, borba protiv diskriminacije, vladavina prava i jačanje demokratskih institucija kao garant za unapređenje svih ovih vrijednosti“, dodao je Dačić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister kazao je da se Srbija, s obzirom da je kandidat za pristupanje EU, obavezuje da slijedi pravila i da uvede sankcije, kad i gdje su one neophodne.

„Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, to ne smije da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istrorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko mijenjanje granica u Evropi“, rekao je McAllister.

Kako je dodao, uprkos Brexitu, svih šest država regiona Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu. Konferenciju je organizovao ISAC Fond, uz donaciju Fonda za otvoreno društvo, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske, ambasade Njemačke, dvije njemačke Fondacije i ambasade Holandije.