EU u fokusu

ECDC

Zatvaranje granica malo je pomoglo u sprečavanju širenja koronavirusa

27/05/2020

U izvještaju objavljenom u utorak navečer ECDC navodi da su zatvaranja granica imala veoma negativne posljedice po ekonomiju i da su bila efikasna samo u odgađanju epidemije

Zatvaranja granica malo su pomogla u sprečavanju širenja COVID-19, saopćila je agencija Evropske unije za javno zdravstvo, dok države članice odlučuju da li da ukinu neka putna ograničenja uvedena na početku pandemije novog koronavirusa.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopćio je da su mjere poput testiranja putnika prije odlaska ili mjerenja temperature po dolasku velikim dijelom neefikasne, iako ECDC potvrđuje da putovanje pomaže u širenju virusa.

U izvještaju objavljenom u utorak navečer ECDC navodi da su zatvaranja granica imala veoma negativne posljedice po ekonomiju i da su bila efikasna samo u odgađanju epidemije, i to samo u izoliranim regijama.

– Dostupni dokazi ne podržavaju preporučeno zatvaranje granica, koje ima značajne sekundarne posljedice u društvenom i ekonomskom životu u EU – saopćila je agencija.

Evropska komisija preporučila je u aprilu ublažavanje putnih ograničenja, prvo između regija s niskom stopom zaraze, ohrabrujući neke vlade da ponovo otvaraju granice na selektivan način sa zemljama koje smatraju sigurnim.

Izvještaj ECDC navodi, međutim, da epidemiološki podaci ne mogu biti pouzdani jer evropske zemlje ne koriste zajednički pristup testiranju i izvještavanju broja zaraženih, što čini nemogućom usporedbu podataka o širenju epidemije, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.