Zbog viškova u EU padaju cijene hrane

hrana-supermarket

Globalne cijene hrana u julu ove godine pale su na najniži nivo u posljednjih šest godina, prije svega zbog pojeftinjenja mlijeka i biljnih ulja.

Cjenovni indeks, kog izračunava Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedenih nacija (FAO) i koji mjeri mjesečne promjene cijena korpe proizvoda – žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, snižen je prošlog mjeseca na 164,6 poena, što je 1,7 poena manje, ili jedan odsto manje u odnosu na jun, prenosi Reuters.

Cijene mliječnih proizvoda su u julu na mjesečnom nivou snižene 7,2 odsto, prije svega zbog pada potražnje u Kini, Bliskom istoku, Južnoafričkoj Republici i zbog viškova u Evropskoj uniji.

Također su opale i cijene biljnih ulja u julu za 5,5 odsto u odnosu na juni, što je najniži nivo još od jula 2009, čemu je doprinjelo pojeftinjenje palminog ulja do kog je došlo zbog rasta proizvodnje u jugoistočnoj Aziji, ali i zbog usporavanja njegovog izvoza.

Cijene žitarica su porasle dva odsto u posmatranom mjesecu, ali su i dalje niže za 10,1 odsto u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

Kako prenosi Reuters, cijene pšenice i kukuruza su trenutno pod uticajem nepovoljnih metoroloških uslova u Sjevernoj Americi i Evropi, dok riža i dalje pojeftinjuje.