Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeleni traže raspravu o ruskoj “crnoj listi”

Rebecca Harms
Rebecca Harms, MdEP Die Grünen/EFA; Foto: Stephan Röhl

Poslanička grupa zelenih u Evropskom parlamentu tražila je u nedjelju raspravu o listi 89 evropskih građana kojima je Rusija zabranila ulazak u zemlju.

Evropske diplomate su dobile uvid u listu u četvrtak i na njoj se nalaze bivši i sadašnji poslanici EP i ministri koji su otvoreno kritikovali ruskog predsjednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini. Zeleni su rekli da je ta lista “težak udarac za odnose EU i Rusije, iako ne predstavlja nikakvo iznenađenje”, navodi agencija AFP.

[pull_quote_right]Na “crnoj listi” se nalaze i političari iz Belgije, Velike Britanije, Bugarske, Češke Republike, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Holandije, Rumunije i Španije[/pull_quote_right]

– Na crnoj listi se nalaze evropski političari koji se bave promovisanjem ljudskih prava, demokratije i jačanja građanskog društva u Rusiji i koji su podržali Ukrajinu. Vladimir Putin očigledno tumači svaku iskrenu kritiku njegove autoritarne politike kao prijetnju njegovoj vlasti – navele su u zajedničkom saopćenju predsjednica poslaničke grupe zelenih Rebecca Harms i poslanica u EP-u Heidi Hautala.

One su potvrdile da se njihova imena nalaze na toj listi i tražile su da se u Evropskom parlamentu održi rasprava o “posljedicama” takve liste.

– Bilo bi pogrešno da EU odgovori sličnom crnom listom, ali postojeće sankcije određenim pojedincima su vrlo osnovane. Poslanici EP-a moraju utvrditi da li je i na koji način moguć dijalog s ruskim parlamentom u ovakvim uslovima – dodale su one.

Predstavnik EU u Moskvi je u četvrtak od ruskog ministarstva vanjskih poslova dobio kopiju liste koja nije objavljena.

– Lista s imenima 89 građana EU poslata nam je u četvrtak. Ministarstvo vanjskih poslova nam je dalo listu i reklo da nije za objavljivanje – izjavio je glasnogovornik delegacije EU Seren Liborius u subotu ruskoj agenciji Interfax.

U međuvremenu je jedini ruski poslanik koji je jedini protivnik Kremlja u ruskom parlamentu, Dmitrij Gudkov, izjavio da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov treba da objasni zašto je evropskim poslanicima zabranjen ulazak u Rusiju i da potvrdi njihova imena, prenosi agencija AP.

Njegov zahtjev je naišao na oštru reakciju glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove.

– Da li je bio toliko aktivan kada su zemlje EU pravile svoje crne liste? I da li je pisao tako kritična, ili možda objektivna, pisma liderima članica EU sa zahtjevom da prestanu da prave liste protiv ruskih građana? Možda i jeste ali, na žalost, iz nekog razloga niko ne zna za to – rekla je Zaharova za Radio Govorit Moskva.

Ona nije kazala da li će spisak biti objavljen. Više od polovine političara na listi su iz Poljske, Švedske i tri baltičke zemlje koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza.

Na njoj se nalaze i političari iz Belgije, Velike Britanije, Bugarske, Češke Republike, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Holandije, Rumunije i Španije.