EU u fokusu

Željana Zovko u Nepalu otvorila promatračku misiju EU-a

07/11/2017

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, voditeljica promatračke misije Europske unije za izbore zastupnika u Zastupničkom domu i pokrajinskim skupštinama u Nepalu, danas je i službeno otvorila tu promatračku misiju.

“Velika mi je čast biti imenovana voditeljicom promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu, koji će se održati u dva kruga, 26. studenoga i 7. prosinca, i koji predstavljaju izuzetno važan korak u demokratskom razvoju ove zemlje. Uistinu se nadam da će nazočnost Europske unije na ovim izborima u velikoj mjeri doprinijeti inkluzivnosti i transparentnosti izbornog procesa”, izjavila je Zovko na konferenciji za medije u Kathmandu, u Nepalu.

Mandat promatračke misije EU-a sastoji se u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini.

Misija će u kratkom roku nakon drugog i konačnog kruga izbora izdati izvješće s preliminarnim nalazima. Misija ostaje u Nepalu do završetka izbornog procesa, a konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.