EU u fokusu

Željana Zovko zbog Čovića prijeti destabilizacijom BiH

12/04/2017

Na jučerašnjem Vanjskopolitičkom odboru u Evropskom parlamentu održana je razmjena gledišta s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igorom Crnadkom i Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom UN-a za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rasprave zastupnica u Evropskom parlamentu, Željana Zovko, postavila je pitanje ministru vanjskih poslova BiH, Igoru Crnadku, hoće li presude Ustavnog suda BiH od decembra prošle godine, a koja se tiče pitanja izmjene izbornog zakona, biti provedena na vrijeme te potiče li sve dionike na provedbu iste.

Zovko je ministra zamolila i za osvrt na nedavno usvojenu rezoluciju Evropskog parlamenta u kojem su istaknuti problemi poput prethodne spomenute odluke Ustavnog suda o izmjeni izbornog zakona, promjene statuta grada Mostara te osiguranja medijskog pluralizma, tj. osiguranja emitiranja programa na svim službenim jezicima BiH.

U raspravi s Valentinom Inzkom, zastupnica Zovko postavila je pitanje o tome što je napravljeno s izbornim zakonom i što je s implementacijom odluke ustavnog suda.
Nastavno na njegovo prethodno izlaganje o uspješnom razdoblju BiH u provedbi reformi, poput reforme obrane i obavještajne službe, Zovko je podsjetila da je 2003. godine reforma odbrane bila implementirana zahvaljujući činjenici da su Hrvati imali legitimno izabranog člana predsjedništva koji je bio u mogućnosti implementirati ovu ključnu reformu odbrane u Bosni i Hercegovini i uspostaviti Ministarstvo odbrane na državnoj razini kao i obavještajne službe.

Napomenula ga je također da je 2011. godine Platforma uspostavljena u Federaciji zahvaljujući njegovoj odluci.

Zovko je upozorila na krizu koja bi mogla nastati ukoliko ne dođe do promjene izbornog zakona i da će se 2018. godine u slučaju nedonošenja novog izbornog zakona kreirati daljnja nestabilnost te će se zvati u pomoć daljnje odluke Visokog predstavnika.

„Ovaj balans se mora napraviti ako želimo Bosni i Hercegovinu kao stabilnu državu. Moramo imati legitimne predstavnike u vlasti i zaista Vas pozivam da radite sa svim sudionicima da bi se postigao ovaj kompromis.“ dodala je na kraju Zovko, stoji u saopštenju iz Ureda zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko.

Ovakav pristup Zovko samo je nastavak pritisaka koji posljednjih mjeseci dolaze od strane hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu sa ciljem vršenja pritiska na domaće političare kako bi ih se primoralo da popuste željama Dragana Čovića te pristanu na preuređenje BiH u skladu sa zahtjevima HDZ-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.