Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Značajan dio sredstava za pomoć izbjeglicama nije upotrijebljen

Značajan dio sredstava koje je EU obećala kao pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj još nije upotrijebljen za ispunjavanje njihovih potreba, saopšteno je danas iz turskog Ministarstva za EU.

U saopštenju se navodi da od šest milijardi eura koji su dogovoreni u dva sporazuma iz 2015. i 2016. godine samo je 1,78 milijardi evra prebačeno turskim ministarstvima i organizacijama zaduženim za sprovođenje projekata.

“Ankara je upotrebila više od 30 milijardi dolara svojih fondova za potrebe Sirijaca koji su u Turskoj oko sedam godina, značajan dio sume od tri milijarde evra koje je EU obećala u novembru 2015. godine nije upotrebljen”, navodi se u saopštenju.

Od 1,78 milijardi evra koji su do sada prebačeni, 1,3 milijardi evra otišlo je međunarodnim organizacijama, 270 miliona Ministarstvu obrazovanja, 120 miliona Ministarstvu zdravlja i 12 miliona Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Međutim, to nije ni blizu sredstvima koja su upotrebljena za ispunjavanje potreba sirijskih izbjeglica.

“Na žalost, sistem potrošnje fondova EU nije tako brz”, dodaje se u saopštenju.

Ranije je Turska isticala da bi bilo mnogo lakše da se novac prebaci direktno Vladi, što EU odbija, ističući da humanitarna sredstva uvijek kanališe kroz specijalizovane agencije i nevladine institucija kako bi mogi odmah otići najugroženijima.