EU u fokusu

Zovko pozvala EU da globalnu ulogu osnaži kroz djelovanje u BiH

12/12/2017

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručila da ukoliko europska diplomatija želi osnažiti svoju globalnu ulogu, svoju snagu mora pokazati u najbližem susjedstvu poput Bosne i Hercegovine.

“U Bosni i Hercegovini ni nakon dvadeset dvije godine nemamo rješenje za izlazak iz ‘frankeštajnske’ strukture ustava koji je zamrznuo rat i donio nesavršen mir u kojem tri naroda imaju različita viđenja prošlosti, a budućnost je i dalje na čekanju”, kazala je Zovko na zajedničkoj raspravi o evropskoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici.

Tokom rasprave, zastupnica Zovko je također navela kako događanja i napetosti u evropskom susjedstvu, te aktuelne sigurnosne ugroze proistekle iz terorističkih prijetnji kao i migracijske krize koje podižu tenzije u državama članicama “pozivaju i na učinkovite odgovore za naše građane”.

Naglasila je kako je krajnje vrijeme za poboljšanje zajedničkih i koordiniranih kapaciteta država članica Unije.

Zovko je istaknula da Evropska unija mora imati aktivniju ulogu u zaustavljanju potencijalnih otvorenih sukoba na svojim granicama koji bi posljedično mogli izazvati nove valove izbjeglica kao i nestabilnosti u budućnosti, priopćio Ured za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.