Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvaničnici Evropske unije o referendumu u Turskoj

upitnik-brisel

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn izdali su saopćenje povodom referenduma o ustavnoj reformi u Turskoj.

– Primili smo k znanju rezultate referenduma u Turskoj u vezi sa amandmanima na ustav koje je usvojila Velika narodna skupština još u januaru 2017. Očekujemo procjenu međunarodne posmatračke misije OSCE/ODIHR u vezi s navodnim neregularnostima. Ustavne promjene, posebno njihovo provođenje, bit će procijenjeno u svjetlu obaveza Turske kao kandidata za Evropsku uniju i članice Vijeća Evrope – naveli su čelnici EU.

Evropska trojka ohrabruje Tursku da razmotri zabrinutosti i preporuke Vijeća Evrope uključujući i onu koja se tiče vanrednog stanja.

– U pogledu veoma tijesnih rezultata na referendumu i velikih posljedica ustavnih reformi pozivamo vlasti Turske da teže najvećem mogućem konsenzusu pri provođenju reformi – naveli su Juncker, Mogherini i Hahn.