Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Aktiviranje MAP-a na proljeće ili ljeto?

denis zvizdic – fokus

Donesena Odluka o mehanizmu koordinacije učinit će zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji mnogo kredibilnijim, odnosno značajno povećava šanse da Vijeće za vanjske poslove i drugi organi EU prihvate aplikaciju naše zemlje za članstvo u EU – ocijenio je u intervjuu za BHRT predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nazivajući negativanim stav Vlade Republike Srpske (RS) u pogledu procedure donošenja Odluke o mehanizmu koordinacije “opozicionim djelovanjem”, Zvizdić je istakao da će EU diktirati ritam preuzimanja njene pravne stečevine.

Odluka o mehanizmu koordinacije, donesena na sjednici Vijeća ministara BiH 26. januara, ipak ne sprečava mogućnost blokada prilikom odlučivanja ili izjašnjavanja o nekom pitanju iz seta pitanja koja će dostavljati Brisel, potvrdio je predsjedavajući Zvizdić.

– Naravno da su u zemlji koja ima tako kompleksno ustavno i političko ustrojstvo kao BiH uvijek moguće blokade u svakom dijelu procesa, ne samo u mehanizmu koordinacije. Ali, svakim danom smo sve svjesniji da te blokade ne štete nekom drugom, nego da upravo štete svima nama – i kantonima i entitetima i državi – naglasio je i dodao da bi građani BiH prihvatanje aplikacije za članstvo u EU, ali i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) mogli očekivati na proljeće ili ljeto ove godine.

Uz podatak da su 23 lokacije perspektivne vojne imovine do sada uknjižene na državu BiH, što je uslov za aktiviranje MAP-a, Zvizdić je rekao da je na prostoru RS-a u toku proces knjiženja šest takvih lokacija.

– Imajući svakako u vidu činjenicu da očekujemo i političko razumijevanje u vezi sa sigurnosnom situacijom unutar čitavog regiona, ja sam optimista da bi moglo doći do aktivacije MAP-a na prvom narednom sastanku – istakao je.

Komentirajući termin objavljivanja rezultata Popisa stanovništva u BiH, Zvidzić je potcrtao da se o Popisu raspravlja samo s jednog aspekta – koliko ima kojeg naroda u BiH, što je, po njegovom mišljenju, loše, jer je riječ o ključnom dokumentu za ekonomsko ili bilo koje dugoročno planiranje za jednu zemlju.

– Mi kada od Brisela dobijemo upitnik koji će imati više hiljada pitanja, ne možemo odgovoriti na najmanje trećinu ili polovinu pitanja bez Popisa stanovništva, jer tamo postoje vrlo specifična pitanja iz oblasti poljoprivrede – naglasio je Zvizdić.
U intervjuu za BHRT, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da će BiH uspjeti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobiti veliki kredit od 900 miliona KM pod mnogo povoljnijim uvjetima od kreditnih aranžmana u okviru Stand-by programa.

– Možemo dobiti taj kredit, iako sam zagovornik da ni u jednom segmentu ne treba praviti neke posebne uvjete ili lakše uvjete za BiH. Postoji jedan set prethodnih mjera koji mora završiti i nivo BiH i nivo entiteta, da bi uopće na dnevni red došlo pitanje preuzimanja tog kredita – kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da je većinu tih obaveza ili skoro sve, BiH završila, ali potcrtao je da se od entiteta očekuju vrlo ozbiljni zahvati, pogotovo u bankarskom sektoru, dobroj povezanosti poreskih uprava na nivou čitave BiH, ozbiljnoj izradi Srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH, da bismo, u konačnici, potpuno znali o kakvom unutrašnjem i spoljašnjem dugu govorimo na nivou BiH i koji su to limiti do kojih se BiH može zaduživati.

U slučaju neispunjavanja preduvjeta za dobijanje ovog kredita od MMF-a, Zvizdić je rekao da ne postoji širok spektar rezervnih opcija.