Zvizdić: BiH se vratila na put evropskih integracija

zvizdic-brisel

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je na današnjem božićnom prijemu kod nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da se BiH odlučno vratila na put evropskih integracija.

Zvizdić je rekao novinarima u Sarajevu da BiH ozbiljno namjerava da podnese aplikaciju za članstvo u EU, a Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će se to desiti do kraja januara.

“Savjet ministara snažno je opredijeljen da uradi sve ono što mu je zadatak i da ispoštuje odluku koju je donijelo Predsjedništvo BiH”, rekao je Zvizdić i dodao da očekuje da se prihvatanjem aplikacije pošalje signal da su vrata EU zaista otvorena za BiH, što će biti značajan podsticaj.

On je naglasio da BiH ima kompleksan ustavni sistem i više nivoa vlasti, te je jedan od najboljih pristupa da svako radi posao unutar svojih ustavnih nadležnosti.

“Tako ćemo najefikasnije moći da koordinišemo sve procese u BiH”, rekao je Zvizdić.

On kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom Savjeta ministara BiH i postojanjem pozitivne političke volje i spremnosti na razgovore i dogovore, što je potvrđeno kroz akte koje je ova institucija usvojila u proteklih devet mjeseci.

Zvizdić je ocijenio da je politička situacija u BiH uvijek turbulentna i vrlo često obilježena raznim nepotrebnim tenzijama koje proizvode pojedinci ili političke partije.

“Govorimo o ključnim ciljevima važnim za BiH. Samtram da se svi moramo okrenuti Evropi, ekonomskom razvoju sa fokusom na otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo za mlade i jačanje vladavine prava”, poručio je Zvizdić i istakao da su očuvanje stabilnosti unutar BiH i regiona, kao i dobrosusjedska saradnja, dva izuzetno važna cilja. /kraj/ljč/alj