EU u fokusu

Zvizdić – Hahn: Vrata Evropske unije su otvorena za BiH

15/06/2016

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu evropskog komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna s kojim je razgovarao o preostalim uvjetima koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kako bi što prije dobila upitnik Evropske unije.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su evropske integracije ključni prioritet BiH, te je komesara Hahna upoznao s dinamikom i stepenom realizacije dogovorenih mjera.

Rekao je da je finaliziranje teksta Mehanizma koordinacije u završnoj fazi, kao i da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici usvojilo izvještaj o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a koji je danas proslijeđen Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i s pripremama za treći samit zemalja zapadnog Balkana koji će se održati sljedeći mjesec u Parizu.

Komesar Hahn je pohvalio napredak i čestitao na dobrim makroekonomskim pokazateljima koje je BiH postigla, te istakao da su vrata Evropske unije za BiH otvorena i da se nada da će, u vrijeme predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom, BiH dobiti upitnik na popunjavanje.

Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su izrazili nadu da će svi u BiH pokazati odgovornost kako bi se što prije ispunili preostali uvjeti Evropske unije.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU i šef Misije EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Wigemark, saopćeno je iz Službe za informiranje VM BiH.

Komentari