Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić o sporazumu sa EUROPOL-om: Korak na putu EU integracija

denis zvizdic

Potpisivanje sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Evropske policijske službe (Europol) prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića je veliki korak na putu evropskih integracija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum će značiti razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica Europola, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

“Potpisivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a postali smo i suštinski dio evropskog policijskog i sigurnosnog sistema. Ovim činom smo napravili veliki korak na putu evropskih integracija i realizirali još jednu obavezu iz Reformske agende kojom smo trajno obezbijedili institucionalno jačanje u borbi protiv organiziranog kriminala”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da će sporazum sa EUROPOL-om obezbijediti da na kvalitetniji i efikasniji način damo svoj puni doprinos ukupnoj evropskoj bezbjednosti, a zauzvrat, Bosna i Hercegovina će dobiti na raspolaganje sve kapacitete koji će pomoći sigurnosnom sektoru u zaštiti bh. građana.

“Uz davanje pune podrške ovom sporazumu, uvjeren sam da će iskustvo EUROPOL-a i bosanskohercegovačkih sigurnosnih agencija biti u obostranom interesu i da će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv terorizma i svih oblika organiziranog kriminala”, dodao je Zvizdić.

Predstavnici BiH i Europola jučer su u Sarajevu potpisali Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji.