Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Pobijedit će evropski put BiH, a ne podjele

denis.zvizdic_johannes.hahn3

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je za Slobodnu Evropu, nakon susreta prvog dana posjete Briselu, da će pobijediti evropski put BiH, a ne podjele unutar nje, te da bi građani trebali izlaziti na referendume koji se tiču njihovog boljeg ekonomskog i socijalnog statusa.

Nakon susreta sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom prvog dana dvodnevne posjete Zvizdić je ocijenio da su utisci su izuzetno pozitivni, jer je iz Bosne i Hercegovine donio dobre vijesti, činjenicu da je Bosna i Hercegovina realizirala sva tri uvjeta iz naše evropske agende.

– Riječ je o jednoj poruci koja, bez obzira na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, dolazi iz ove zemlje, koja je zadržala evropski put kao svoj najvažniji vanjsko-politički prioritet – kazao je on.

Ocijenio je da aktuelna politička situacija nije ugrozila rad Vijeća ministara.

– Radimo na realizaciji tih prioriteta i do kraja mandata ćemo ostati posvećeni tim prioritetima, jer su ta pitanja važna za Bosnu i Hercegovinu, a ne pitanja koja se postavljaju kroz razne referendumske i druge aktivnosti. Prava pitanja za građane Bosne i Hercegovine trebaju da budu: “Da li želite evropski put, da li želite nove investicije, da li želite sigurnost za svoju djecu, bolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, nova radna mjesta”, a ne referendumska pitanja koja vode podizanju nacionalnih i drugih tenzija – rekao je Zvizdić.

Misli da su proevropske i probosanskohercegovačke snage mnogo jače od onih “koje bi nas svojom retrogradnom politikom vratili u situaciju obnovljenih nacionalnih ili bilo kojih drugih tenzija”.

– Građani Bosne i Hercegovine su svjesni evropske perspektive Bosne i Hercegovine, tako da takve ideje neće više naići na plodno tlo. Ne mislim da je iko spreman da evropski put i ekonomski razvoj, slobodu koju u ovom trenutku svi uživamo, teritorijalni integritet i suverenitet dovodi u pitanje. Sigurno će pobijediti evropska perspektiva Bosne i Hercegovine – rekao je predsjedavajući Zvizdić za Slobodnu Evropu.

Drugog dana boravka u Briselu, predsjedavajući Zvizdić će se sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom.