Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Denis Zvizdić sa ambasadorima zemalja članica EU

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održao je u Briselu sastanak sa ambasadorima, šefovima Misija pri Evropskoj uniji zemalja članica EU (COREPER II).

Coreper II (Committee of the Permanent Representatives of the Governments of the Member States to the European Union) je osnovno tijelo Vijeća Evropske unije koje priprema sjednice Vijeća za opće poslove EU (GAC i FAC) i u tom smislu ima ključnu ulogu u formiranju mišljenja i zaključaka Vijeća, koje je nadležno za razmatranje aplikacije BiH u članstvu u EU i slanja zahtjeva prema EK da pripremi i dostavi upitnik.

Zvizdić je prezentirao rezultate koje je Bosna i Hercegovina postigla u proteklom periodu i izrazio uvjerenje da će rad i postignuti napredak biti prepoznati time što će Vijeće u što skorijem roku uvrstiti zahtjev BiH za članstvo u EU na dnevni red.

Istaknuo je da je upravo članstvo u EU pokretačka snaga započetih reformi i svaki naredni iskorak na evropskom putu snažan vjetar u jedra nastavku reformskih procesa. Naglasio je da su u BiH svi svjesni obaveza i posla koji stoji pred BiH te da se na upitnik ne gleda kao na nagradu već kao na podstrek za daljnje ubrzanje euroatlantskog puta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

On je upoznao ambasadore i da je BiH u procesu pregovora sa EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulasku Hrvatske u EU, što je jedan od ključnih uvjeta za nastavak EU integracija. Rekao je da su održana već tri sastanka pregovaračkih timova s ciljem pronalaženja zadovoljavajućeg rješenja i izrazio optimizam da će taj proces biti završen u što skorijem roku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da je pored evropskih integracija BiH fokusirana i na ekonomske reforme kako bi se poboljšao životni standard građana, te sektor sigurnosti, vladavinu prava i borbu protiv terorizma. Kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Zvizdić je istaknuo i aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP).

“Sva ova pitanja su nezaobilazna za stvaranje stabilne, održive i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Svjesni svih izazova koji stoje pred nama, istrajni smo da sve svoje napore nastavimo ulagati da bismo vidjeli konkretan napredak u svim navedenim oblastima”, kazao je Zvizdić na sastanku s ambasadorima zemalja članica EU u Briselu.

Sastanak sa ambasadorima zemalja članica u Misiji BiH pri EU, gdje je predsjedavajući Zvizdić odgovarao i na pitanja ambasadora, moderirala je šefica Misije BiH pri EU, ambasadorica Lidija Topić.