Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić se sastao s Brokom: BiH pokazala spremnost

zvizdic – brok1
FOTO: I. K.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poslije sastanka sa Elmarom Brokom, predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), naglasio je da je goste po dolasku u BiH dočekala lijepa vijest o objavljivanju popisa stanovništva. Po njemu to pokazuje spremnost BiH da odgovori na sve svoje obaveze, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bila je ovo dobra prilika da poslije našeg proslosedmičnog sastanka u Strasbourgu i Briselu još jednom razgovaramo o svim aspektima puta BiH ka evropskim integracijama. Jako dobra stvar je da je uvaženu delegaciju dočekala dobra vijest o objavljivanju popisa stanovništva u skladu sa zakonom i međunarodnim preporukama. Ta vijest pokazuje kredibilitet i spremnost BiH da pravovremeno odgovori na svoje obaveze”, rekao je Zvizdić.

zvizdic - brok2

On je dodao da ta vijest šalje poruku da aktivno i ustrajno rade na zadacima koji su ispred njih.

zvizdic - brok4“Goste sam još jednom upoznao s detaljima provedbe reformske agende, s činjenicom da su tehnički razgovori o prilagodbi SSP-a u završnoj fazi i da bi uskoro trebao biti okončan taj proces. Naravno, istakao sam da ćemo u narednom sedmicama imati usklađen tekst mehanizma koordinacije evropskih integracija u BiH. Time će se steći preduvjeti da Vijeće donese zaključak kojim će se dati nalog Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za BiH, što nas vodi ka našem glavnom cilju za ovu i sljedeću godinu, a to je kandidatski status BiH”, kazao je Zvizdić.

Brok je istakao da mu je drago što je sa delegacijom AFET-a došao u BiH, jer snažno vjeruju da ta zemlja pripada Evropskoj uniji. Dodao je da je svjestan složene strukture u BiH koja zemlju usporava u donošenju zajedničkih odluka, ali i da su takve odluke pravi odgovor na probleme iz prošlosti.

zvizdic - brok3“Naglasio bih važnost provedbe reformske agende koja bi sa sobom trebala da privuče veće investicije, a to će olakšati borbu protiv nezaposlenosti, što je primarno pitanje u ovoj zemlji. Raduje nas vijest o objavi popisa stanovništva. Istina odluku još nismo vidjeli, ali svakako je pozdravljamo, jer je to izuzetno korisno za ispunjavanje vaših obaveza prema međunarodnim organizacijama. Podržavamo i pozitivne pomake vezane za adaptaciju trgovinskog sporazuma, jer je to važno ne samo zbog odnosa BiH sa Hrvatskom, nego i u cjelokupnom smislu pristupa tržištu Evropske unije. Nadam se da će te njegove pogodnosti znati iskoristiti. Mehanizam koordinacije vam je izuzetno potreban u procesu evropskih integracija i zbog toga se radujemo napretku u tom smislu”, rekao je Brok.

On je istakao da se ideja Evropske unije ne temelji na pojedinačnoj prošlosti, nego na zajedničkom pogledu u budućnost. Stoga je političarima i građanima u BiH poželio sreću u naporima da izgrade uspješnu i stabilnu zemlju, kao dio Evropske unije.